Hjallis Harkimolla on kevään eduskuntavaaleissa kova tavoite

Moni julkisuudesta tuttu henkilö suuntaa viimeistään oman uran lässähdettyä kohti politiikan kenttiä. Näin on tehnyt myös Hjallis Harkimo, jonka “oikea” ura ei sinällään ole lässähtänyt, vaan laajentunut. Eipä silti varmaankaan tullut isona yllätyksenä Harkimon ilmoitus asettua ehdolle eduskuntavaaleissa vuonna 2015. Parhaiten Harkimo kuitenkin tunnetaan jääkiekkoseura Jokereiden pääomistajana ja hallituksen puheenjohtajana, Helsinki-hallin (silloinen Hartwall-areena) rakennuttajana ja urheilumanagerina. Yhdessä Sauli Niinistön kanssa, Harkimo perusti vuonna 2007 Tukikummit-säätiön. Niinistö on toiminut säätiön hallituksen puheenjohtajana ja Harkimo hallituksen varapuheenjohtajana.

Eduskuntaan hänet valittiin Kokoomuksen edustajana, josta hän erosi vuonna 2018. Yhdessä kuuden muun henkilön kanssa Harkimo perusti poliittisen liikkeen ja nykyisen puolueen Liike Nyt toimien sen puheenjohtajana. Hänet valittiin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa toiselle kaudelle Liike Nytin ainoana edustajana.

– Jos hallitukseen valitaan taas kokoomus ja demarit, niin tässä maassa ei muutu mikään. Tämähän jatkuu samalla lailla, on Harkimo todennut.

Suku täynnä tunnettuja henkilöitä

Harkimo, oikealta etunimeltään Harry, syntyi Helsingissä vuonna 1953. Hän on elokuvaaja Osmo Harkimon poika ja Sean Bergenheimin kummisetä. Hänen äitinsä Doriksen isoisän isoisän isoisä oli Hackmanin perustaja Johan Friedrich Hackman. Harkimo valmistui vuonna 1979 diplomiekonomiksi Svenska handelshögskolanista.

Nuorempana Harkino harrasti kilpapurjehdusta. Purjehdusurallaan Harkimo on ollut olympiavalmennettava 470-jollassa ja osallistunut Whitbread-purjehdukseen kahdesti. Hän purjehti vuosina 1986–1987 BOC Challenge -yksinpurjehduskilpailussa Nautorin Suomessa valmistamalla veneellä ja sijoittui kolmanneksi. Harkimo oli ensimmäinen suomalainen, joka on purjehtinut yksin kilpaa maapallon ympäri.

Harkimo on ollut naimisissa Leena Harkimon kanssa 1989–2002 ja heillä on kaksi poikaa, Joel ja Leo. Harkimon toinen liitto oli Merikukka Forsius-Harkimon kanssa ja heillä on poika Dan. Harkimo oli kihloissa myös Helena Säkkisen kanssa, mutta suhde kesti vain 18 kuukautta. Hjallis Harkimon veljentytär on malli / DJ / julkisuudenhenkilö Amanda Harkimo. Harkimon kutsumanimi ”Hjallis” tulee 1950-luvun norjalaiselta pikaluistelijalta Hjalmar ”Hjallis” Andersenilta, jonka pipo oli samalla lailla vinossa kuin Harkimolla pikkupoikana.

Mies on tullut tutuksi myös kaikenlaisista busineksistään sekä televisio-ohjelmista. Kaupparekisterin mukaan Harkimo on mukana 17 yhtiössä, mutta vuonna 2018 hän ilmoitti ”ajavansa bisneksensä alas” ja keskittyvänsä politiikkaan. Kesäkuussa 2021 Harkimo kuitenkin osti osan Alfa-tv:stä. TV on muutenkin ollut Harkimon tapa vaikuttaa. Hänellä on ollut omia keskusteluohjelmia ja erilaisia vierailuita muissa ohjelmissa. Kolmen tuotantokauden ajan Harkimo toimi Trumppina Trumpin paikalla ollessaan MTV3-kanavan Diili-ohjelman keulakuvana. Vuoden 2017 tositelevisio-ohjelmassa Atlantin yli Harkimo toi kapteenina veneessä, jonka mukana oli suomalaisia julkkiksia. Harkimon lisäksi miehistöön kuuluu hänen poikansa Joel Harkimo sekä kaksi ammattipurjehtijaa.

Liike Nyt

Liike Nyt kertoo nettisivuillaan, ettei Suomen talous ole kasvanut 15 vuoteen. Valtion velka on samaan aikaan lähes kolminkertaistunut, koulutustaso on tippunut kärjestä keskikastiin ja sosiaali- ja terveydenhuolto on rapautunut. Heidän mukaansa vanhat puolueet keskittyvät pysymään vallassa, ei kehittämään yhteiskuntaa. Liike Nyt sanoo olevansa vaihtoehto vanhojen puolueiden politiikalle. Liikkeen tavoitteena on ajaa muutosta, jolla saadaan Suomen talous ja hyvinvointi kasvuun.

Harkimo on asettanut ensi kevään eduskuntavaaleihin kovan tavoitteen. Tänä vuonna tehdyssä barometrissa 23 prosenttia kyselyyn osallistuneista nimesi Liike Nytin puolueeksi, jota he voisivat äänestää. Barometri osoittaa, että Liike Nytillä on melkoisesti potentiaalia. Myönteinen suhtautuminen Liike Nytiin ja parissa vuodessa noussut reippaasti sen ollessa mielenkiintoinen vaihtoehto erityisesti perussuomalaisia ja Kokoomusta äänestäneille henkilöille.

– Meidän tavoite on saada vähintään 20 kansanedustajaa, Harkimo on sanonut haastattelussa.

Puolueen imagoon on tulossa leveyttä. Hän toteaa, että ehdolle tulee monta sellaista ehdokasta, jotka ovat mediankin mielestä kiinnostavia. Näistä nimistä puolue kertoo myöhemmin.

Lähteet:

Liike Nyt – Vaihtoehto vanhoille puolueille
Harkimon Liike Nyt kovat piipussa vaaleihin: ”Vähintään 20 kansanedustajaa – EU ja ay-liike kuriin” (iltalehti.fi)

Vastaa