Kauppaministerit keskustelevat WTO:sta sekä suhteista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu ulkoasiainneuvoston kauppaministerikokoukseen Luxemburgissa perjantaina 3.6.2022. Neuvoston asialistalla ovat valmistautuminen WTO:n 12. ministerikokoukseen sekä keskustelu EU:n kauppasuhteista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Kokouksessa luodaan katsaus myös EU:n käynnissä oleviin kauppasopimusneuvotteluihin ja kauppasopimusten toimeenpanoon.

Euroopan unionin ulkoasiainneuvosto kokoontuu 3. kesäkuuta Luxemburgissa kauppaministerien kokoonpanossa. Suomesta neuvoston kokoukseen osallistuu kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Kokouksen asialistalla ovat valmistautuminen 12.–15.6. Genevessä järjestettävään Maailman kauppajärjestön WTO:n 12. ministerikokoukseen, EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteet sekä EU:n ja Kiinan suhteet.

Ministeri Skinnarin mukaan on tärkeää, että useaan kertaan lykätty WTO:n ministerikokous saadaan viimein järjestettyä.

”Tarvitsemme kokouksesta tuloksia, jotka vahvistavat Maailman kauppajärjestöä. Suomelle on tärkeää, että kokouksessa saataisiin päätettyä WTO:n uudistamisen aloittamisesta”, Skinnari sanoo.

EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteista keskustellaan erityisesti toukokuussa järjestetyn kauppa- ja teknologianeuvoston kokouksen tulosten valossa. Viime vuonna käynnistyneen neuvoston työ on etenemässä kohti konkreettisia yhteistyöhankkeita. Suomen näkemyksen mukaan neuvosto on tärkeä foorumi myönteiselle transatlanttiselle yhteistyölle.

Kiina-suhteita koskeva keskustelu on osa valmistautumista EU:n ja Kiinan taloutta ja kauppaa koskevaan korkean tason vuoropuheluun. Suomi katsoo, että EU:n on puolustettava arvojaan ja intressejään vahvasti. Samalla on tärkeää hakea Kiinan kanssa yhteistyötä myönteisen asialistan ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi.

Lounaalla kauppaministerit keskustelevat käynnissä olevista kahdenvälisistä kauppaneuvotteluista ja kauppasopimusten täytäntöönpanosta.

”Nykytilanteessa on erityisen tärkeää, että EU onnistuu solmimaan uusia kauppasopimuksia ja saattamaan ne nopeasti voimaan. Yritykset tarvitsevat sopimuksia muun muassa uusien markkinoiden avaamiseksi ja tuotantoketjujen monipuolistamiseksi pandemian ja Venäjän aloittaman sodan seurauksena”, ministeri Skinnari toteaa.

Lähde: Ulkoministeriö

Vastaa