Kohti EU-parlamenttia: Rosa Meriläinen

rosa meriläinen

Rosa Meriläinen on kokenut yhteiskunnallinen vaikuttaja ja feministi, joka työkseen lobbaa kulttuurin puolesta. Hän on ehdolla europarlamenttiin, koska kaikki isot asiat vaativat eurooppalaisia ratkaisuja. Hän on syntynyt vuonna 1975 ja on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti.

Kuka on Rosa Meriläinen?

Rosa Meriläinen on suomalainen poliitikko ja kulttuurivaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi erityisesti vihreiden riveissä toimineena kansanedustajana ja myöhemmin moninaisissa kulttuurin ja hallinnon tehtävissä. Hän on syntynyt vuonna 1975 ja on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti.

Poliittinen ura

Meriläinen toimi Suomen eduskunnassa kansanedustajana vuosina 2003–2007. Hänen poliittinen uransa Vihreässä liitossa keskittyi erityisesti kulttuuriin, tasa-arvoon ja ympäristökysymyksiin. Rosa on tunnettu suorasukaisesta tyylistään ja vahvasta sitoutumisestaan feministisiin arvoihin.

Ura kulttuurialalla

Politiikan jälkeen Meriläinen siirtyi työskentelemään kulttuurialan johtotehtävissä. Hän on toiminut muun muassa Suomen Kirjastoseuran toiminnanjohtajana ja edistänyt aktiivisesti kirjastopalveluiden kehittämistä Suomessa. Meriläinen on ollut myös keskeisessä roolissa edistämässä kulttuurin saavutettavuutta ja merkitystä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Rosa ja oman perheen rahankäyttö

Rosa on avoin omista taloudellisista haasteistaan ja perheenäidin arjesta. Hän kertoo, että muutama vuosi sitten hän oli huolimattomuudestaan saanut luottorajansa täyteen, mikä johti tilanteeseen, jossa rahat olivat tiukalla. ”Elätän isoa perhettä, joten ei ole kummallista, jos rahat ovat välillä loppu,” Meriläinen jakaa Anna-lehdelle.

Meriläisen perhe suosii käytettyjä tavaroita, ja he viettävät paljon aikaa kirpputoreilla. Rosa kertoo, että yksi hänen lapsistaan on innokas dyykkaaja, mikä on osa perheen ekologista elämäntapaa. Rosa itse on tunnustautunut kirjojen hamstraajaksi, ja hän käyttää rahaa itseensä vain pakon edessä.

Perheenäiti kertoo, että jos hän sijoittaa itseensä, hän panostaa keikkalippuihin, matkoihin ja tauluhankintoihin, ei niinkään päivittäisiin kulutustavaroihin kuten kenkiin. ”En koskaan ostaisi itselleni kenkiä ja pihistäisi sitten jostain muusta,” Meriläinen toteaa. Hän on myös käynyt gynekologilla, kun on epäillyt vaihdevuosien alkaneen, mikä kertoo hänen vastuullisesta suhtautumisesta omaan terveyteen.

Rosa on 17-vuotiaan äiti edellisestä liitostaan ja hänen nykyinen puolisonsa Tuomas Muraja toi mukanaan myös omat lapsensa. Rosa jakaa avoimesti perhe-elämäänsä ja arkea, jossa huumori ja käytännön ratkaisut kulkevat käsi kädessä. Esimerkiksi Iltalehden uutisoimassa Minä & Ukkola -podcastissa hän kannusti lapsiperheitä harrastamaan pikaseksiä aamuisin: ”Erityisesti suosittelen lapsiperhetantraa, jota harrastan paljon,” Meriläinen naurahtaa.

Meriläisen avoimuus ja realistinen suhtautuminen elämän haasteisiin tekevät hänestä inspiroivan hahmon monille suomalaisille.

Rosa BB talossa 2021

Kirjailija ja yhteiskunta-aktiivi Rosa Meriläinen äänestettiin ulos Big Brother -talosta kolmantena kilpailijana. Meriläinen, joka oli mukana lauantai-iltana käydyssä häätöäänestyksessä, toivotti hymyillen Sanna Ukkolan ja Janne Porkan takaisin taloon. Hänen poistumisensa kilpailusta ei jättänyt häntä harmittelemaan. ”Ei jää kyllä yhtään harmittamaan. Tämä oli varmasti erittäin oikeudenmukainen ja odotettukin lopputulos. Ihanaa päästä kotiin,” Meriläinen kommentoi Iltalehden haastattelussa.

BB-talon ”ihmiskoe” tarjosi lepoa ja hauskuutta

Big Brother -kokemus oli Meriläiselle positiivinen, ja hän nautti ohjelman luomasta ”ihmiskokeesta”. ”On ollut hyvä viikko. Kerta kaikkiaan mitään valittamisen aihetta en nytkään keksi. Riittävästi oli lepoa, yllätyksiä ja hauskuutta,” hän kuvaili kokemustaan. Meriläinen myös kehui talon hyvää yhteishenkeä, jossa kaikki huolehtivat toistensa viihtyvyydestä.

Oma aika on tärkeää

Meriläinen kertoi yllättyneensä talon suuresta koosta ja vetäytyi usein omiin oloihinsa. ”Niin kuin oman perheenkin kanssa on tärkeää tehdä, ottaa omaa aikaa vain itselleen, että pysyy maadoitettuna omana itsenään,” hän selitti tarvettaan vetäytyä.

Nuoriso teki vaikutuksen

Meriläinen antoi erityistä tunnustusta talon nuorille asukkaille. Hän kehui heitä upeiksi ja monilahjakkaiksi: ”Sara (Forsberg) ja Roni (Bäck) ovat todellisia monilahjakkuuksia, ihmeellisiä ihmisiä. Ja suloinen Pinja (Sanaksenaho), malliesimerkki ihanasta nykynuoresta.” Myös Petra Ollin kanssa vietetty aika teki Meriläiseen suuren vaikutuksen.

Lomailua ja sometaukoa

Vaikka BB-talosta tulo olikin ennenaikaista, Meriläinen aikoo nauttia vapaa-ajastaan. ”Aion onnellisesti jatkaa lomaani ja pitää myös pitkää sometaukoa,” hän suunnittelee. Työvuoden jälkeen hän aikoo käyttää aikansa perheen kanssa olemiseen, kirjojen lukemiseen ja koirien kanssa ulkoiluun, nauttien näin elämästään. – näin siis Rosa kolme vuotta sitten….

Euroopan laajuinen vaikuttaminen

Vuodesta 2016 lähtien Rosa Meriläinen on toiminut Euroopan unionin kulttuuri-instituutioiden yhteenliittymän, Europarlamentaarinen teknologiakeskus (EPTA), pääsihteerinä. Tässä tehtävässä hän on vaikuttanut laajasti Euroopan kulttuuripolitiikkaan ja edistänyt teknologian ja innovaatioiden integroitumista kulttuurisektoriin. Hänen työnsä Europarlamentaarinen teknologiakeskuksessa korostaa hänen asiantuntemustaan ja sitoutumistaan eurooppalaisen kulttuurin ja teknologian yhdistämiseen.

Meriläisen vaikutus ja tulevaisuus

Rosa Meriläisen työ kulttuurin, politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen risteyskohdassa on tehnyt hänestä merkittävän hahmon Suomen kulttuurielämässä ja Euroopan laajuisesti. Hänen jatkuva työnsä kulttuuripolitiikan parissa näyttää, kuinka hän pyrkii edistämään avoimuutta, saavutettavuutta ja innovaatioita kulttuurikentällä.

Vastaa