Krista Mikkonen on vihreä sisäministeri

Maailman pelastus on aina ollut sisäministeri Krista Mikkosen mielessä tavalla tai toisella. Ympäristöasiat alkoivat kiinnostaa lukioikäisenä. Mikkonen järjesti lukiossaan ympäristöpäiviä ja liittyi mukaan luonnonsuojelujärjestöön. Uransa aikana hän on tehnyt töitä ympäristökeskuksella, Pohjois-Karjalan Liikunta ry:llä seurakehittäjänä sekä jätehuoltoyhtiö Puhas Oy:lla. Näiden lisäksi Mikkonen on tehnyt erilaisia luontoselvityksiä ympäristöasiantuntijaosuuskunnalle.

Koulutukseltaan Mikkonen on biologi. Hän on valmistunut Joensuun yliopistosta vuonna 2003. Opintojen ohella hän harrasti aktiivisesti ympäristö- ja luonnonsuojelutoimintaa. Mikkonen on ollut kaksi kertaa vaihto-oppilaana ulkomailla. Lukiossa hän oli vuoden Floridassa ja yliopistossa vuoden Belgian Namurissa. Mikkosen perhe muutti Keniaan vuonna 2000. Mikkosen aviomies Ville Vuorio toimi siellä tutkijana ja Mikkonen pääsi itsekin vapaaehtoisena mukaan savanneille kasvillisuutta määrittämään ja villieläimiä laskemaan. Hän oli myös mukana muissa erilaisissa vapaaehtoisjärjestöissä.

Kolmen Kenian vuoden jälkeen perhe palasi Joensuuhun. Heillä on perheessä kolme poikaa. Mikkosen harrastuksiin kuuluu järjestötoiminta, lukeminen, leipominen, lautapelit ja teatteri sekä “muu kulttuurin kuluttaminen”. Nippelitietona mainittakoon, että ulkomaantoimittaja Erkka Mikkonen on Mikkosen kymmenen vuotta nuorempi veli.

Lähitulevaisuuden huolet

Mikkonen on syntynyt Haminassa vuonna 1972. Hän vietti kouluvuotensa Korialla ja kasvoi kolmen veljen kanssa ainoana tyttönä. – Veljien kanssa leikittiin sotaa, rakennettiin majoja ja kiipeiltiin puissa, Mikkonen kertoo esittelytekstissään. Myös partio ja urheilu kuuluivat olennaisena osana Mikkosen elämään kouluiässä. Hän harrasti lentopalloa, pesäpalloa, judoa ja yleisurheilua sekä muita lajeja, joita he itsekseen keksivät.

– Johdin sudenpentulaumaa ja lopulta koko lippukuntaakin, hän jatkaa esittelyssä.

Lukioikäisenä Mikkonen luki Pentti Linkolan kirjan Johdatus 1990-luvun ajatteluun. Se herätti toimimaan maailman pelastamiseksi. Mikkonen ymmärsi, että kulutusta ei voisi jatkaa nykytavalla – enemmän kuin mitä luonnonvarat kestävät. Vihreisiin hän liittyi jo opiskeluaikanaan.

Mikkosen mukaan ratkaisemme lähivuosikymmeninä sen, millainen tulevien lasten ja lastenlasten maailmasta tulee. Mitä voimme tehdä luonnon köyhtymisen ja ilmastonmuutoksen eteen? Tai miten kansainvälinen yhteistyö saadaan paremmaksi, kun maailmanpoliittinen vastakkainasettelu vahvistuu? kysyy Mikkonen.

Viime vuosikymmeninä vahvistettu kansainvälinen yhteistyö venäläisten kanssa on murenemassa. Suunta pitäisi kääntää. Esimerkki löytyy Mikkosen kotiseudulta Joensuusta. Kansalaiset ja järjestöt ovat rakentaneet siellä yhteistyötä rajan yli vuosien ajan.

– Aiemmin mietimme, miten voisimme helpottaa suomalaisten ja venäläisten matkustamista rajan yli ja viisumien poistoa, Mikkonen on sanonut. Nyt kirjaimellisesti rakennetaan tiiviimpää rajaa. Mikkosesta tuntuu, että vuosien työ valuu hukkaan.

Töitä ympäristön eteen

Joensuun kaupunginvaltuustoon Mikkonen valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1996 ja hän on ollut Joensuussa kaupunginvaltuutettu vuodesta 2005 asti. Ennen toimimista Vihreiden varapuheenjohtajana vuosina 2011–2015, hän oli useissa puolueen toimielimissä. Kevään 2015 eduskuntavaaleissa hän pääsi läpi ensimmäisenä vihreänä kansanedustajana uudesta Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Mikkonen toimi Suomen ympäristö- ja ilmastoministerinä vuosina 2019–2021 ja hänet nimitettiin Marinin hallitukseen sisäministeriksi marraskuussa 2021. Hänet valittiin vaalikauden 2019–2023 loppuun saakka Maria Ohisalo jäätyä vanhempainvapaalle. Mikkonen on erityisesti tehnyt töitä ympäristön, luonnon monimuotoisuuden, koulutuksen ja tasa-arvon puolesta sekä köyhyyden torjumiseksi. Hän kertoo nettisivuillaan, että hallituksen tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio. Samalla on tarkoituksena pysäyttää luonnon monimuotoisuuden väheneminen.

Otsikoihin Mikkonen pääsi jopa hieman tahattomasti syksyllä 2022, kun keskustelu Nord Stream -kaasuputkien iskuista oli kuumimmillaan. Kesken tiedotustilaisuuden Mikkonen alkoi voida huonosti ja pyörtyi yllättäen. Takana oli ollut pitkä päivä ja Mikkoselle tuotiin vettä ennen kuin hänet talutettiin sivummalle. Myöhemmin Mikkonen kertoi Twitterissä, että joutui poistumaan valtioneuvoston tiedotustilaisuudesta pyörtymisen vuoksi. “Nyt vointini on hyvä”.

Lähteet:

Ministerit (valtioneuvosto.fi)
Etusivu – Krista Mikkonen
Sisäministeri Krista Mikkonen tuupertui Nord Stream -tiedotustilaisuudessa (iltalehti.fi)
Krista Mikkonen: Suomen ja Venäjän yhteistyö murenemassa | Apu

Vastaa