Mies YLE-veron takana – Mika Lintilä

Keskustapuolueen pitkäaikainen poliitikko Mika Lintilä on toiminut kansanedustajana vuodesta 1999 lähtien. Lintilä nimitettiin Suomen elinkeinoministeriksi joulukuussa 2019 ja samana vuonna hän myös toimi pääministerin sijaisena. Ennen elinkeinoministerin salkkua, Lintilä oli Rinteen hallituksessa valtiovarainministerinä. Lintilää on pidetty sosiaalisena kabinettien miehenä. Hän on tullut tunnetuksi eduskunnassa kollegoiden seurassa innokkaana saunojana.

Vuonna 2018 eräs nimeltä mainitsematon juorulehti uutisoi, että Lintilä oli hallituksen innokkain luottokortin vinguttaja. Lintilän korttiostot olivat 17 703 euroa. Rahaa oli kulunut paitsi satojen eurojen taksimatkoihin ja kalliisiin hotelleihin, myös lukuisiin ravintolaskuihin. Lintilä oli kahteen otteeseen tilannut valtion piikkiin ravintolassa tomaattimehuun pohjautuvaa Bloody Mari -drinkkiä sekä punaviiniä.

Ennen politiikkaan lähtemistä Lintilä työskenteli talouspäällikkönä Pouttu Oy:ssä. Sotilasarvoltaan hän on reservin vääpeli ja hän oli rauhanturvaajana 80-90-luvun taitteessa Golanin UNDOF-operaatiosta.

Ravimies ja huolehtiva isä

Lintilä on syntynyt Toholammella vuonna 1966. Lintilän isä Aaro toimi silloisen maalaisliiton ja myöhemmin keskustapuolueen kansanedustajana vuosina 1962–1972. Lintilä kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1986 ja valmistui ylioppilasmerkonomiksi 1992. Koulutukseltaan Lintilä on hallintotieteiden kandidaatti. Tutkintonsa Lintilä on suorittanut Tampereen yliopistossa vuonna 2000.

Raviharrastus on aktiivinen osa Lintilän elämässä. Hän toimi vuosina 2008-2016 Suomen Hippos ry:n puheenjohtajana sekä vuosina 2009-2016 Euroopan Raviliiton UET:n hallituksen jäsenenä. Lintilä luopui Hippoksen hallituksen puheenjohtajan tehtävästä ministerinpestinsä vuoksi. Hevosurheilun ohella Lintilä pelaa jalkapalloa ja on muutenkin innokas penkkiurheilija. Lintilä on naimisissa farmaseutti Pirjo Pikkukankaan kanssa ja heillä on kaksi tytärtä. Jutta on syntynyt vuonna 1981 ja Netta vuonna 1993.

Koronapandemian alussa Lintilän sairaanhoitajana työskentelevä Netta-tytär piti isänsä kanssa toisensa kartalla koko ajan. Netta pystyi auttamaan konkreettisesti, kun ministeritasolle piti saada tietoa suojamaskien riittävyydestä ja muista käytännön yksityiskohdista. Suojamaskien etsiminen oli yksi toimista, joihin työ- ja elinkeinoministeriössäkin oli osallistuttava. Isä Lintilä muistaa riittämättömyyden tuntee. Samaan aikaan HUS:n johto halusi rahaa koronalaboratorioon ja toisaalla oli tyttärellä huoli siitä, mistä saa työkaverin seuraavaksi aamuksi.

Vääntöä Ylestä

Huhtikuussa 2007 Lintilä vaati, että Yleisradion hallintoneuvoston tulisi tutkia Yleisradion silloisen pääjohtajan Mikael Jungnerin ja Yleisradion hallituksen puheenjohtajan Hannu Olkinuoran toimia. Lintilä epäili, että Jungner ja Olkinuora olisivat ylittäneet valtuutensa suhteessa hallintoneuvostoon sallien digitaalisen televisio-ohjelman välittämisen analogisena kaapelissa analogisten lähetysten loppuessa. Kansanedustaja Jyri Häkämies kritisoi asiaa seuraavana päivänä. Lopulta Yleisradion väistyvänä hallintoneuvoston puheenjohtajana Lintilä tyytyi Ylen hallitukselta ja toimitusjohtajalta saamaansa selvitykseen analogisesta kaapelijakelusta.

Tämän jälkeen Lintilän johtama työryhmä esitti huhtikuussa 2009, että televisiovastaanottimen omistamiseen perustuvasta televisiomaksusta (ts. tv-lupa) luovuttaisiin ja tilalle tulisi kaikille pakollinen mediamaksu, joka kulkee nykyään nimellä YLE-vero.

Tänä syksynä Lintilä on joutunut useaan otteeseen kommentoimaan tulevan talven energiatilannetta. Lintilä on kertonut haastattelussa pyytäneensä ministeriössä selvitystä sähkön riittävyydestä ensi talvena. Taustalla ovat voimakkaasti kohonneet sähkön hinnat.

– Oma arvioni on, että tämä on piikki ja keväällä palataan normaaliin tilanteeseen, Lintilä totesi.

Lintilän mukaan tämä todistaa sen, että fossiilisista pitää päästä eroon. Hän anto esimerkkinä Helsingin kaupungin, joka ei ole luopunut kivihiilestä ajoissa luopumiselle. Tämän vuoksi kaupunkilaiset joutuvat kärsimään vauhdilla nousevista kaukolämmön hinnoista.

Lähteet:

Ministerit (valtioneuvosto.fi)

Mika Lintilä | elinkeinoministeri, kansanedustaja (mikalintila.fi)

Lintilä tyytyy Ylen selvitykseen | Kaleva
Näin elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi korkealle nousseita sähkön hintoja: ”Sama tilanne kuin polttoaineen hinnassa” (yle.fi)
Mika Lintilän tytär, sairaanhoitaja Netta Lintilä piti ministeritasoa kartalla (anna.fi)
Seiska: Mika Lintilä vinguttaa eniten luottokorttia hallituksessa – drinkkejä ja punaviiniä | Savo | Savon Sanomat

Vastaa