Mira Katajamäki on monen alan ammattilainen, jonka elämästä ei käänteitä puutu. Hän teki yhden uran terveydenhoidossa ja tekee nyt toista uraa taloushallinnossa. Perhe on muuttanut Oulun ja Turun väliä, välillä Katajamäki kerkesi käydä töissä myös Espanjan aurinkorannikolla. Nyt tämä Sinisten Naisten hallituksen jäsen lähtee sinisten ehdokkaaksi Turusta. Teemoina ovat järkevä maahanmuuttopolitiikka, kotimainen energia ja pienyrittäjän asiat.
Järkeä maahanmuuttopolitiikkaan
Katajamäki on huolissaan tuoreista tiedoista, joissa maahanmuuttajat ovat määräänsä nähden yliedustettuina muun muassa raiskaustilastoissa. ”Tähän on saatava joku tolkku. Emme voi kansakuntana
hyväksyä sitä, että tänne tullaan tekemään rikoksia. Suomessa naiset ja lapset nauttivat lain suojaa. Ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jos sitä ei voi hyväksyä, pitää lähteä Suomesta pois. Rikollisilta pitää ottaa kansalaisuus pois”, Katajamäki linjaa. Suomen maahanmuutto-ja turvapaikkalainsäädäntö on tehty aivan eri maailmaan, kuin missä tällä hetkellä eletään. ”Sitä paitsi meillä on omastakin takaa rikollisia. Niitä ei tarvitse tuoda maahan. Tulijoiden taustat pitää pystyä selvittämään paremmin. Rikollisuuden lisääntyminen on selvästi heikentänyt naisten asemaa Suomessa ja Euroopassa” Hädänalaisia pitää kuitenkin auttaa ja naiset ja lapset huomioida paremmin turvapaikkaprosessissa.
Kotimaista energiaa
Energiaa pitää tuottaa Suomessa omiin tarpeisiin mahdollisimman paljon. ”se on työllisyyskysymys, se vaikuttaa kustannuksiin ja huoltovarmuuteen”, Katajamäki summaa. Huoltovarmuus tarkoittaa tässä tapauksessa muun muassa sitä, että emme ole riippuvaisia energian tuonnista, maailmanpolitiikan tuulista tai tahallisesta haitanteosta. Esimerkiksi Venäjä on välillä katkaissut kaasuhanat painostaakseen kauppakumppaneitaan. ”Se ei meille käy. Meillä pitää olla oma tuotanto. Kannatan kotimaista ja kotimaassa tuotettua, kunnolla toteutettua ydinvoimaa. Se vastaa parhaiten ilmastohaasteeseen tällä hetkellä.”
Pienyrittämistä pitää helpottaa
Suomessa pitää pystyä elättämään itsensä yrittämällä. Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on kaikkea muuta. ”Yrittämistä pitää kannustaa ja helpottaa muun muassa verotuksella, ei suinkaan haitata. Pienyrittäjille pitää taata riittävä toimeentulo. Köyhyysrajalla elävistä yrittäjistä suuri osa on naisia. Tulevaisuudessa meillä on huolena eläkeläiskurjalisto, joista suurin osa on naisia.” Mitä ongelmalle sitten pitäisi tehdä? ”Alvihuojennus paremmaksi ja verotukseen Viron malli. Verottaja tulee osille vasta kun voittoja kirjataan ulos.” Katajamäki näkee ongelmia myös toimialoilla, jotka ovat sidottuja vuodenaikoihin.” Yrittäjien toimeentuloa sesonkien välillä pitäisi helpottaa. Joku turva on oltava myös silloin, kun ei ole töitä.” Katajamäki hämmästelee myös sitä, kuinka kaikkia kannustetaan yrittäjiksi. ”Ei se sovi kaikille, kaikista ei siihen hommaan ole, eivätkä kaikki liikeideat kanna.”
Koko maa on pidettävä asuttuna ja elinvoimaisena
Kaupungeissa eivät tilat ja palvelut riitä. Eivätkä rahat liioin, jos niihin pakkautuu paljon ihmisiä, joiden veronmaksukyky on heikko ja jotka tarvitsevat taloudellista tukea yhteiskunnalta. ”Meidän täytyy pitää koko maa asuttuna. Etätyöt ovat selkeä mahdollisuus. Tiet, palvelut, terveydenhoito, kaupat ja pankit pitää löytyä järkevän matkan päästä.” Katajamäki haluaa maatiloille enemmän tilamyyntiä, joka takaa kuluttajille varmasti tuoreet tuotteet ja viljelijälle paremman siivun tuotteen loppuhinnasta. Pelkästään ruokateollisuudessa työskentelee 340 000 suomalaista. Se on yli 13% kaikista työllisistä. ”Emme voi siirtää maatiloja, metsiä, kaivoksia tai raskasta teollisuutta kehäteiden varsille. Siksi meillä on oltava joku tolkku myös harva-alueiden palveluissa.”
Teksti Marja Nousiainen
Kuva Mira Katajamäki