Petteri Orpo on päätynyt usein otsikoihin terveystilansa takia

Kokoomuksen keulakuvana tunnettu Petteri Orpo tiedetään kantaaottavista kommenteistaan opposition edustajana. Orpo valittiin puolueen puheenjohtajaksi toisella äänestyskierroksella kesällä 2016. Syksyllä 2020 hän jatkoi Kokoomuksen puheenjohtajana ja jälleen uudestaan yksimielisesti 2022. Kun keväällä 2022 eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva kuoli, kokoomuksen eduskuntaryhmä esitti Orpoa hänen seuraajakseen. Puolue halusi, että sen puheenjohtaja on keskeisesti mukana Suomen Nato-prosessissa ja että Orpo toimii valiokunnan johdossa nimenomaan Nato-jäsenyyskäsittelyn ajan.

Eduskuntaan valituksi tulemisensa aikana 2007 Orpo työskenteli Turussa yrityspalvelujohtajana Turun Aikuiskoulutuskeskuksessa. Hänet valittiin ensimmäisen kauden alussa eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi. Vuoden 2011 värikkäissä eduskuntavaaleissa hän tuli valituksi uudelleen ja taas vuoden 2015 vaaleissa.

Vuoden 2021 kuntavaaleissa Orpo säikäytti kansalaiset, kun kunto petti kesken työlounaan ja hän lähti sydänkohtauksen kourissa apteekin kautta Meilahteen pallolaajennukseen. Pallolaajennukseen Orpo oli menossa taksilla, mutta kun tarkoitus oli ostaa apteekista närästyslääkettä, kokenut farmaseutti näki, ettei kyse ollut närästyksestä, vaan miehellä oli meneillään sydänkohtaus. Yhtenä syynä sydänkohtaukseensa työkiireiden ja vaalipaineiden lisäksi Orpo pitää rakennevikaa kurkussaan, mikä aiheuttaa unessa hengityskatkoksia. Lehdistössä seurattiin tilannetta tiiviisti. 

Aiemmin samana keväänä Orpo oli otsikoissa ylinopeussakkonsa takia. Tapahtumapaikalla oli voimassa 80 km/h nopeusrajoitus, jossa Orpo suhasi poliisin tutkaan 101 km/h. Poliisi kirjoitti liikenneturvallisuuden vaarantamiseen syyllistyneelle Orpolle 10 päiväsakkoa, jotka tekivät yhteensä 1 230 euroa. Orpo totesi, että oli kirkas, kaunis ja aurinkoinen päivä, omaa huolimattomuutta.

Perhe on kaikki kaikessa

Orpo syntyi vuonna 1969 Köyliössä, Satakunnassa. Perheeseen kuului äiti ja isä sekä kaksi isosiskoa. He asuivat pienessä Vuorenmaan maalaiskylässä, jossa Orpon vanhemmat toimivat opettajina. Orpo kertoo, että lapsuudesta ja nuoruudesta hänellä on vain hyviä muistoja, se oli parasta aikaa. Harrastettiin eri urheilulajeja ja käytiin partiossa ja kalassa.

Ylioppilaaksi Orpo kirjoitti Säkylän seudun lukiosta vuonna 1989, jonka jälkeen hän suoritti varusmiespalveluksen Parolannummelle.

– Kävin PsRUK:n ja harkitsin kadettikouluakin, Orpo on sanonut. Hän pääsi armeija-aikana opiskelemaan Turun yliopistoon taloustiedettä ja hänet valittiin muun muassa ylioppilaskunnan edustajistoon ja TYY:n hallitukseen koulutuspolitiikasta vastaavaksi.

Orpon perheeseeni on Niina-vaimon lisäksi kaksi kouluikäistä lasta sekä Italian vesikoira Pessi. Nykyään he asuvat Turussa Katariinanlaaksossa. Perhe on Orpolle kaikki kaikessa. Hän myös kalastaa aina, kun siihen tulee mahdollisuus. – Lankomies on opastanut minua perhokalastuksen saloihin, Orpo kertoo. Lenkkeily on yleensä hänelle helpoin tapa pitää kuntoa yllä, jos aikaa on. Lisäksi harrastuksiin hän laskee kotikokkauksen, joka on tapa rentoutua.

Orpo on toivonut sukunimeään taivutettavan genetiivimuodossa “Orpon” sukunsa pitkän käytännön mukaisesti. Kotimaisten kielten keskuksen suositus on “Orvon”.

Rakentavaa oppositiopolitiikkaa

Elokuussa 1994 Orpo sai startin työelämään, kun hänet valittiin ylioppilaskunnan pääsihteeriksi. – Tuosta päivästä lähtien olen ollut yhtäjaksoisesti työssä ilman päivänkään taukoa, Orpo on todennut. SYL:n pääsihteeriksi hän pääsi kolme vuotta myöhemmin ja se olikin hänestä oikea vaikuttamisen korkeakoulu, jossa pääsi tapaamaan presidenttiä, ministereitä ja virkamiehiä.

Orpon toimiessa Sipilän hallituksen sisäministerinä 2015–2016 ja valtiovarainministerinä 2016–2019, hallitus ja Kokoomus saivat aikaan paljon. Näihin kuuluvat esimerkiksi kauppojen aukiolojen vapautus, varhaiskasvatusmaksujen kevennys sekä tärkeimpänä tuloksena, että Suomi oli vihdoin sellaisessa kunnossa, että se kestää väestön ikääntymisen tuomat paineet. Vuoden 2019 eduskuntavaaleihin Kokoomus lähti vahvoin tuloksin, mutta päätyi oppositioon. – Pidän työstäni Kokoomuksen puheenjohtajana. Jo aiemmissa vaaleissa ja varsinkin viime vuosina politiikka ja yhteiskuntamme ovat olleet murroksessa, Orpo on sanonut.

Tulevina vuosina Orpo haluaa keskittyä rakentavaan oppositiopolitiikkaan sekä Kokoomuksen uudistamiseen. Hänestä puhtaassa suomalaisessa ruuassa on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Myös metsät tarjoavat uuden teknologian ansiosta loputtomasti uusia mahdollisuuksia.

Lähteet:

Orpo.fi – www.petteriorpo.fi
Petteri Orpo kertoo uniapneasta (iltalehti.fi)
Petteri Orpo sai sakot – kärähti ylinopeudesta (iltalehti.fi)

0 kommenttia artikkeliin ”Petteri Orpo on päätynyt usein otsikoihin terveystilansa takia”

Vastaa