Pitkäaikainen kansanedustaja Kimmo Kiljunen kohti EU-parlamenttia

kimmo kiljunen

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen on ilmoittanut asettuvansa ehdolle tulevissa eurovaaleissa. Kiljunen perustelee ehdokkuuttaan sekä suomalaisilla että eurooppalaisilla syillä.

Kiljusen mukaan on välttämätöntä, että SDP toimii vahvana vastavoimana äärioikeiston nousulle niin Suomessa kuin Euroopassa laajemminkin. Hän pitää tätä eurooppalaisen politiikan suurimpana haasteena. ”Nyt valitaan Euroopan suuntaa,” Kiljunen painottaa.

Kiljunen on huolestunut laitaoikeiston kasvusta koko Euroopassa ja näkee, että tämä suuntaus oikeistolaistaa perinteisiä keskustaoikeistolaisia voimia. Hän tuo esille, ettei laitaoikeisto olisi vallassa missään maassa ilman perinteisten keskustaoikeistolaisen puolueiden tukea. Kiljunen mainitsee esimerkkeinä Suomen ja Ruotsin.

72-vuotias Kiljunen on kokenut poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana useissa jaksoissa ja on ollut eurovaaliehdokkaana jo kolme kertaa aiemmin. Hän on tällä hetkellä myös eduskunnan suuren valiokunnan jäsen sekä Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja.

Kiljunen korostaa, että SDP:lle on ensiarvoisen tärkeää saavuttaa hyvä tulos eurovaaleissa, varsinkin kun viime presidentinvaalit eivät sujuneet puolueen kannalta toivotusti. ”Voitto antaa suuremman uskottavuuden meidän oppositiopolitiikallemme laajassa mitassa,” hän toteaa.

Kimmo Kiljunen on vantaalainen kansanedustaja, suuren valiokunnan jäsen ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Hän on myös Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja.

SDP:n tulee olla vahva vastavoima äärioikeiston nousulle niin Suomessa kuin Euroopassa. Näissä vaaleissa päätetään Euroopan suunnasta. On äärimmäisen tärkeää, että Euroopan sosialidemokraattiset puolueet menestyvät kesäkuun vaaleissa. Myös Suomessa sosialidemokraattien on tehtävä vahva tulos, jotta pystymme osaltamme torppaamaan laajamittaista oikeistovyörytystä Euroopassa. Vahva vaalitulos eurovaaleissa vahvistaa lisäksi entisestään SDP:n uskottavuutta kotimaan oppositiopolitiikassa. Näistä syistä olen myös itse halunnut lähteä ehdolle.

Kimmo Kiljunen


Kuka on Kimmo Kiljunen?

Kimmo Kiljunen on kokenut suomalainen poliitikko, joka on edustanut Suomen Sosialidemokraattista Puoluetta (SDP) pitkään eri rooleissa. Hän on syntynyt vuonna 1951 ja on toiminut muun muassa kansanedustajana useilla vaalikausilla.

Poliittinen ura ja saavutukset

Kiljunen on toiminut kansanedustajana 24.03.1995–19.04.2011, 17.04.2019–edelleen… Hän on erityisesti tunnettu kansainvälisen politiikan asiantuntijana ja on ollut aktiivinen ulkoasiainvaliokunnassa sekä useissa muissa eduskunnan toimielimissä. Kiljunen on myös toiminut Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja on ollut mukana monissa kansainvälisissä tehtävissä.

Vuonna 2023 SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen nousi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Hän voitti puolueensa eduskuntaryhmän sisäisessä äänestyksessä Johannes Koskisen äänin 25–12. Puheenjohtajan paikka vapautui, kun entinen puheenjohtaja Tytti Tuppurainen valittiin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Kiljusen valinta puheenjohtajaksi tuli yllätyksenä monille, sillä ennakkoarvioiden mukaan Koskisen odotettiin olevan vahvoilla tehtävään. Eduskunnan täysistunto päättää valiokunnan jäsenistä, mutta itse puheenjohtaja valitaan valiokunnan sisäisesti. Puolueiden kesken on sovittu, että ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan sija kuuluu tällä vaalikaudella SDP:lle.

Suuri valiokunta (Jäsen) 19.04.2023–
Ulkoasiainvaliokunta (Jäsen) 19.04.2023–, (Puheenjohtaja) 14.09.2023–
Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta (Jäsen) 28.06.2023–, (Puheenjohtaja) 07.09.2023–
Ulkopoliittisen instituutin hallitus (Jäsen) 01.01.2022–

Työ kehityspolitiikassa

Kiljunen on erityisen tunnettu kehityspolitiikan asiantuntijana. Hän on työskennellyt pitkään kehitysyhteistyön parissa ja on ollut vahva vaikuttaja Suomen kehityspolitiikan muotoutumisessa. Kiljunen on painottanut erityisesti globaalin tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen tärkeyttä kansainvälisessä politiikassa.

Kirjallinen tuotanto

Kimmo Kiljunen on myös kirjoittanut useita teoksia, jotka käsittelevät kansainvälistä politiikkaa, kehityskysymyksiä ja ihmisoikeuksia. Hän on tunnettu kyvystään selittää monimutkaisia globaaleja kysymyksiä ymmärrettävästi ja on käyttänyt kirjojaan keinoja levittää tietoa ja vaikuttaa suomalaiseen yleisöön.

Vastaa