SDP:n Filatov: Järjestöjen osaamista hyödynnettävä sotessa

Sote uudistus on muuttumassa lihaksi maakunnissa. Tulevat hyvinvointialueet ovat paljon vartijoina, sanoo kansanedustaja Tarja Filatov. Hän puhui Kanta-Hämeen invalidiyhdistysten kesäjuhlassa Hämeenlinnassa.

Nykyinen pirstaleinen sote-palvelurakenne ei pysty enää vastaamaan ihmisten palvelutarpeeseen yhdenvertaisesti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Siksi tarvitaan vahvemmat hartiat palveluiden järjestäjäksi.

Uudistuksen tavoitteena on yhdenvertaisuuden edistäminen, jotta jokainen saisi riittävät ja yksilöllisiä tarpeitaan vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut matalalla kynnyksellä. Tämä on hyvin tärkeää erityisryhmien kohdalla, kuten vammaisten ihmisten palveluissa.

Filatovin mielestä on tärkeää vahvistaa peruspalveluja hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseksi. Uudistuksessa on syytä muistaa, että kansalaisjärjestöt edistävät hyvinvointia ja tuottavat yhteiskunnallista hyötyä.

Järjestöt tekevät työtään lähellä kansalaisten arkea. Puolustavat ihmisten palveluiden saatavuutta ja ehkäisevät eriarvoistumista. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnassa painottuvat kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tarpeet.

Terveyden ja hyvinvoinnin vahvistamisessa ammattiavun rinnalla vertaistuki on tarpeen. Toiminnan, vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden kautta syntyy sosiaalista pääomaa, joka kantaa vaikeissa tilanteissa.

Sote-uudistuksen yksi tavoite on kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen. Järjestötoiminta lisää yhteiskunnallisia vaikuttamismahdollisuuksia myös niille kansalaisille, joiden ääni tulee muutoin heikosti kuulluksi. Tämän tulee koskea myös sote-uudistusta.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen aktiivit ovat organisoituneet pääosin kuntatasolle. On välttämätöntä luoda järjestöjen maakuntatason verkostoja, jotta kyetään vaikuttamaan sote- palveluihin uudessa mallissa.

– Julkinen ja yksityinen sektori sekä järjestöt voivat toimia yhteistyössä erilaisten sosiaali- ja terveysalan ongelmien ratkaisemiseksi. On löydettävä uusia joustavia kumppanuuden malleja, Filatov muistuttaa.

Lähde: STT Info


Muuta luettavaa muualta:

Huawei Watch 3 Pro -älykellossa paljon ominaisuuksia

Huawei Watch 3 Pro -älykellolla voit käydä puheluita eSIM-teknologian avulla, ilman että tarvitsisit puhelintasi. Se käyttää puhelinliittymäsi numeroa, ja siinä on myös useita muita ominaisuuksia, kuten 100 urheilutilaa sisä- ja ulkotiloihin, monipuolinen terveysseuranta Huawei Health -sovelluksella, sekä langaton lataus.

Myydyimnät älypuhelimet ja älykellot vuonna 2022

Esimerkiksi DNA:n tammikuun myydyimpien laitteiden listat täyttyivät suomalaisten suosikkimalleista. 5G-laitteet jatkavat puhelinlistan hallintaa. DNA Älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden hankinta on kiinnostanut hyvinvoinnista kiinnostuneita kuluttajia tammikuussa. Olisiko dna älykello sinulle sopiva?

Vastaa