SDP:n Johan Kvarnström: Kulttuuripaketti hyödyttää koko yhteiskuntaa

Hallitus päätti eilen keskiviikkona uudesta, vahvasta tukipaketista kulttuuri- ja tapahtuma-alalle. Tämä on hyvä uutinen ja tärkeää koko yhteiskunnalle, sanoo kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP). Hän pitää tilannetta kiireellisenä ja arvioi, että tukipaketti huomioi paremmin alan monipuolisuuden ja on aikaisempaa tehokkaampi.

Tilanne näyttää nyt valoisammalta monelle kulttuurin harrastajalle ja freelancerille, jotka ovat tähän asti valitettavasti jääneet paitsioon, kun tukea on jaettu koronakriisin aikana. Alan erityispiirteitä ja monimuotoisuutta ei ole aiemmin huomioitu tarpeeksi. Tämä paketti pelastaa paljon ja tulee oikeaan aikaan, sanoo kansanedustaja Johan Kvarnström, jolla on tausta esiintyvänä rapartistina.

Kulttuuripaketti on yhteensä 230,86 miljoonaa euroa. Paketissa otetaan huomioon alan monipuolisuus ja työn eri muodot, kuten keikkatyöläiset, freelancerit, itsenäiset ammatinharjoittajat ja yksityiset elinkeinonharjoittajat. Paketista, jota eduskunta käsittelee osana lisätalousarviota, taiteeseen ja kulttuuriin kohdennetaan runsaat 127,36 miljoonaa euroa.

Niin sanottu tapahtumatakuu saa 85 miljoonaa euroa. Tuki koskee tapahtumia, joissa on yli 200 henkilöä, ja jotka mahdollisten rajoitusten vuoksi joudutaan perumaan 1.6. –31.12.2021. Peruutetusta tapahtumasta jo aiheutuneet kustannukset korvataan 85 prosenttisesti. Ne, joiden liikevaihto jää tapahtumatakuun rajan alapuolelle, voivat hakea avustusta opetus – ja kulttuuriministeriöltä.

Rajoituksia puretaan vaiheittain mahdollisuuksien mukaan ottaen huomioon eri puolilla maata vallitsevan tartuntatautitilanteen.

– Tänään esitetyt selkeämmät ja konkreettisemmat rajoitustenpurkusuunnitelmat helpottavat alan mahdollisuuksia suunnitella toimintaansa. Samalla on yhä muistettava, että kriisi ei ole vielä ohi ja että tuemme toimialaa parhaiten pysäyttämällä tartuntojen leviämisen nyt, jotta voimme tavata tapahtumissa mahdollisimman pian, Kvarnström sanoo.

Lähde: STT Info

Vastaa