Tiesitkö, että Tytti Tuppurainen oli oululaisen kierrätystyön pioneeri?

Aiemmin syksyllä 2022 uutisoitiin laajasti Fortumin epäonnistumista Uniper-kauppojen suhteen. Fortum päätti myydä tappiolla Uniperin Saksan valtiolle pitkän sinnittelyn jälkeen ja tämän myötä Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen oli tiiviisti kommentoimassa asiaa mediassa Suomen valtion puolelta. Fortum oli jo aiemmin saanut runsaasti kuraa niskaansa sen ja Uniperin tekemistä investoinneista fossiiliseen kaasuun, joka taas osaltaan kiihdyttää ilmaston lämpenemistä.

Tuppurainen saapui politiikan kentille juurikin ympäristönsuojelun ja kierrätystoiminnan kautta. Hän syntyi Oulussa vuonna 1976 ja jo nuoruudessaan hän pystyi vaikuttamaan lähiympäristöön Oulun Luontonuoret ry:n puheenjohtajuuden kautta. Tuppuraisella on neljä sisarusta, joita äiti hoiti kotona isän ollessa viulistina Oulun kaupungin orkesterissa. Perheessä oli rahat tiukilla ja ensimmäiset omat tienestinsä Tuppurainen hankki lehtiä jakamalla.

Lapsena hän rakasti lukemista.

– Harrastin hevosia ja ratsastusta kaiken sen ajan, mitä lukemiselta jäi. Olin lapsena lukutoukka ja luin avain kaiken, Tuppurainen kertoo nettisivuillaan. Hänen lukion päästötodistuksen keskiarvo oli 9,5 ja hän kirjoittikin viisi laudaturia.

– Lukion jälkeen en heti tiennyt mihin ryhtyisin. Hain Oulun yliopistoon lukemaan saksaa ja pääsin ensimmäisellä yrittämällä. Opinnot aloitin ollessani vasta 18-vuotias, hän toteaa.

Tärkeää työtä

Tuppuraisesta tuli oululaisen kierrätystyön pioneeri vuonna 1995, kun hän oli perustamassa opintojen ohessa Oulun Ekotuote Oy:tä. Hän toimi yrityksen toimitusjohtajana.

– Kehitimme Ouluun kierrätykseen perustuvan jätteenlajittelujärjestelmän, Tuppurainen kertoo. Oulun valtuustossa Tuppurainen on ollut vuodesta 2000 alkaen ja maakunnan liiton johtotehtävissä vuodesta 2001.

– Pohjoisen luonto ja siellä asuvien ihmisten arjen hyvinvoinnin turvaaminen on ollut aina minulle tärkeää, Tuppurainen on sanonut. Politiikan ohella hän on ollut myös aktiivinen järjestöissä. Hän on ollut muun muassa Suomen 4H-liiton puheenjohtajana vuosina 2012–2016 sekä Suomen YK-liiton puheenjohtajana vuodet 2018–2019.

Ensimmäisen kerran Tuppurainen valittiin eduskuntaan vuonna 2011. Hän teki valiokuntatyötä kahdeksan vuotta maa- ja metsätalousvaliokunnassa sekä suuressa valiokunnassa. Suuren valiokunnan varapuheenjohtajana toimiessaan vuosina 2015–2019, Tuppuraisella oli mahdollisuus vaikuttaa Suomen EU-politiikkaan. Eurooppalaista politiikkaa ja yhteistyötä on edistetty hänen toimestaan lisäksi EU-työryhmän puheenjohtajana sekä Euroopan sosialidemokraattisen puolueen (PES) puheenjohtajistossa.

Tuppurainen työskenteli vuonna 2019 Rinteen hallituksessa eurooppaministerinä ja Marinin hallitukseni Eurooppa- ja omistajaohjausministeriksi hänet nimitettiin joulukuussa 2019. Tuppuraisen toimenkuvaa ovat olleet Suomen EU-poliittisen selonteon laadinta sekä Suomen EU-puheenjohtajuuden ohjaus vuonna 2019. Marinin hallitus lisäsi työn muotoa omistajaohjausministerin tehtävällä, jossa tehtävänä on opastaa yli 60 valtio-omisteisten yhtiön omistajuutta valtioneuvostossa.

– Vakaa ja varma omistajuus kartuttaa vaurautta yhteiseen kirstuun, josta kustannetaan hyvinvointivaltiomme palveluja. Koen molemmat ministerintehtävät mitä suurimmassa määrin isänmaani palvelemiseksi, Tuppurainen sanoo yhdessä esittelytekstissään.

Uusperheen arkea

Poliitikon uran rinnalla Tuppurainen on myös äiti sekä vaimo. Uusperheeseen kuuluvat avomiehen ohella neljä aikuista lasta sekä koira Rosa. Harrastuksiin kuuluvat koiranhoito, lukeminen, sauvakävely ja saunominen. Tuppurainen on eronnut lastensa isästä ja oli kahden lapsen yksinhuoltaja. Avioliitto oli ollut raskas ja tuomittu epäonnistumaan, mutta tuloksena olivat kuitenkin rakkaat lapset. – Ajattelin, ettei onni ole minua varten, on hän sanonut lehtihaastattelussa. Myöhemmin eduskunnassa hän kuitenkin tapasi hallintojohtaja Pertti Rauhion. Pertistä tuli tuki arkeen ja uusperheen palaset loksahtivat paikoilleen.

Koska Tuppurainen pitää itseään myös sukupuolten tasa-arvon puolestapuhujana ja feministinä, on hän toiminut esimerkiksi Demarinaisten puheenjohtajana, naisjärjestöjen yhteistyöelin NYTKIS ry:n hallituksen puheenjohtajana sekä eduskunnan naisverkoston puheenjohtajana.

Ja mitä tulee vielä Fortumiin ja Uniperiin, Tuppurainen on luvannut, että asiasta käydään perusteellinen jälkipyykki.

Lähteet:

Ministerit (valtioneuvosto.fi)
Tytti omin sanoin – Tytti Tuppurainen
Tuppurainen Ylellä: Valtion tahto näkyy Fortumin tulevissa hallitusvalinnoissa – Taloussanomat – Ilta-Sanomat
Tytti Tuppurainen uskoi, ettei onni ole häntä varten – Sitten rakkaus yllätti! (seura.fi)

2 kommenttia artikkeliin ”Tiesitkö, että Tytti Tuppurainen oli oululaisen kierrätystyön pioneeri?”

Vastaa