UM: Ulkoministeri Haavisto Berliiniin ydinaseriisuntakokoukseen

Ulkoministeri Pekka Haavisto matkustaa 25. helmikuuta Berliiniin, jossa hän osallistuu Saksan ulkoministerin isännöimään ydinsulkusopimusta ja ydinaseriisuntaa käsittelevään ministerikokoukseen (Second Ministerial Meeting of the Stockholm Initiative on Nuclear Disarmament and the Nuclear Non-Proliferation Treaty). Ulkoministeri Haavistolla on Berliinissä myös erillistapaaminen Saksan ulkoministerin Heiko Maasin kanssa.

Berliinin ministerikokous on jatkoa Tukholmassa kesäkuussa 2019 pidettyyn ministerikokoukseen, jonka loppujulistuksessa ministerit sitoutuivat työskentelemään ydinaseriisunnan ja ydinsulun edistämiseksi. Ministerit ilmaisivat myös huolen kansainvälisten jännitteiden kärjistymisestä sekä sen aiheuttamasta kansainvälisen sopimusjärjestelmän rapautumisesta. Tavoitteena on turvata menestyksekäs NPT-tarkastelukonferenssi keväällä 2020 New Yorkissa.

Berliinin kokouksessa hyväksytään ministereiden julistus ydinsulkusopimuksen vahvistamiseksi ja ydinaseriisunnan edistämiseksi, sekä esitys konkreettisista askelista (Stepping Stones), joiden avulla ydinsulkusopimuksen toimeenpanossa saavutettaisiin edistystä. Aloitteessa on mukana 16 maata (Alankomaat, Argentiina, Espanja, Etelä-Korea, Etiopia, Kanada, Indonesia, Japani, Jordania, Kazakstan, Norja, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi ja Uusi-Seelanti).

Ulkoministeri Haavisto keskustelee Saksan ulkoministerin Heiko Maasin kanssa ydinaseriisuntaan liittyvien asioiden lisäksi muun muassa Suomen ja Saksan kahdenvälisistä suhteista, Lähi-idän tilanteesta ja transatlanttisista suhteista.

Lähde: STT Info

Vastaa