UM: Ulkoministeri Soini Romaniaan ja Moldovaan

Ulkoministeri Timo Soini vierailee 13.6. Romaniassa, jossa hän tapaa ulkoministeri Teodor Melescanun, presidentti Klaus Iohannisin ja pääministeri Viorica Dăncilăn.

Tapaamisten aiheina on turvallisuuspolitiikka, Suomen ja Romanian kahdenväliset suhteet, tuleva EU-puheenjohtajuusyhteistyö Romanian, Suomen ja Kroatian välillä, sekä ajankohtaiset alueelliset ja kansainväliset kysymykset.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa 1.7.2019 heti Romanian jälkeen. Merkittävä osa kauden sisällöstä muodostuu trio-ohjelmasta, jota Suomi parhaillaan työstää yhdessä Romanian ja Kroatian kanssa. EU-puheenjohtajuusyhteistyö Romanian kanssa voi tarjota myös muita yhteistyömahdollisuuksia. Erityisesti taloudellista yhteistyötä ja investointeja voitaisiin edelleen kehittää useilla sektoreilla. Romania on myös osoittanut kiinnostusta liittyä Suomessa toimivan Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen jäseneksi.

Ulkoministerit pitävät lisäksi puheenvuorot Aspen-instituutin, Romanian ulkoministeriön ja Suomen suurlähetystön järjestämässä seminaarissa, jonka tavoitteena on vaihtaa kokemuksia kokemuksia Mustanmeren ja Itämeren turvallisuusympäristöjen kehityksestä.

Ulkoministeri  Timo Soini jatkaa Romaniasta matkaansa Moldovaan. Hän tapaa 14.6. ulkoministeri Tudor Ulianovschin, pääministeri Pavel Filipin ja parlamentin puhemies Andrian Candun sekä maassa toimivan EU-edustuston ja kansainvälisten järjestöjen johtoa. Keskustelujen aiheina ovat Suomen ja Moldovan väliset suhteet, EU-Moldova -yhteistyö sekä ajankohtaiset alueelliset ja kansainväliset kysymykset.

Suomi tukee Moldovan EU-lähentymistä. On tärkeää, että Moldova jatkaa assosiaatiosopimuksen toimeenpanoa ja sovittuja uudistuksia, jotka hyödyttävät maan kansalaisia. Suomi on tukenut Moldovaa muun muassa EU-rahoitteisilla yhteistyöhankkeilla ja asiantuntijavierailuilla sekä lähettämällä raja- ja tulliasiantuntijoita EU:n rajatukioperaatioon Moldovassa ja Ukrainassa (EUBAM, The European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine) vuodesta 2007 lähtien. Lisäksi Suomi tukee Moldovan kansalaisyhteiskuntaa.

Vastaa