Vihreiden Soinikoski: “Energiaa ja rahaa säästävästä koodista voi kehittyä uusi suomalainen vientituote”

Vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski korostaa digitalisaation kielteisten ympäristövaikutusten ehkäisyä ryhmäpuheessaan keskustelussa valtioneuvoston selonteosta Suomen digitaalisesta kompassista. Soinikoski näkee energiatehokkaissa ohjelmistoissa potentiaalia suomalaiseksi vientituotteeksi. Soinikoski esittää myös tietopolitiikkaan keskittyvän yksikön perustamista valtionhallintoon.

– Digitalisaatio ei ole hopealuoti ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Yhteiskunnan digitalisaatio lisää energiankulutustamme, kun yhteiskunnan palvelut ja toiminta siirtyvät enenevissä määrin sähköiseen muotoon. Nämä digitalisaation aiheuttamat kielteiset ympäristövaikutukset on syytä ottaa vakavasti. Kasvavalla energiankulutuksella on myös talousvaikutuksia, kun palvelinkustannukset nousevat, Soinikoski sanoo. 

Ohjelmistojen energiatehokkuutta voidaan parantaa jopa 90 prosenttia huomioimalla eri ohjelmistojen ja koodikielien ympäristövaikutukset. 

– Tässä on valtavasti mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja työntekijöille. Suomessa on paljon taitavia koodareita, jotka osaavat tehdä energiatehokasta koodia nopeasti. Energiaa ja rahaa säästävästä koodista voi kehittyä uusi suomalainen vientituote, joka luo työtä suomalaisille yrityksille ja työntekijöille, Soinikoski iloitsee. 

Soinikoski peräänkuuluttaa myös poikkihallinnollista koordinaatiota julkishallinnon digitalisaatiossa ja datataloudessa. 

– Vihreä eduskuntaryhmä toivoo painokkaasti, että Suomen digikompassin seurantaa ja toteutusta jatketaan yli hallituskausien ja yli hallintorajojen. Seuraavalla hallituskaudella on tärkeätä jatkaa ministerityöryhmän ja digitoimiston toimintaa, jotka yhdessä ohjaavat digitalisaation, datatalouden ja julkisen hallinnon kehittämistä valtionhallinnon tasolla, Soinikoski sanoo. 

Tällä hetkellä digikompassin seuranta ja toteutus jakautuu neljän eri ministeriön kesken.

– Vaarana on, että ministeriöiden väliin jää epäloogisuuksia ja harmaita alueita, joista kukaan ei ota vastuuta. Vihreä eduskuntaryhmä kannattaa erillistä tietopolitiikkaan keskittyvää yksikköä tai muuta hallinnon alaa, jonka vastuulla on edistää digikompassin tavoitteita poikkihallinnollisesti valtionhallinnossa, Soinikoski toteaa. Koko puhe luettavissa Vihreiden nettisivuilla: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/mirka-soinikosken-ryhmapuhe-eduskunnan-keskustelussa-valtioneuvoston-selonteosta-suomen-digitaalisesta-kompassista-16-11-2022/

Vastaa