SDP:n Koskinen: Ensi vuoden budjetti luo siltaa yli vaikeiden aikojen ja vahvistaa kasvun edellytyksiä

Ensi vuoden budjetti

Ensi vuoden budjetti luo kansalaisille siltaa yli vaikeiden aikojen nousevien hintojen paineessa sekä vahvistaa pidemmän aikavälin talouskasvun ja työllisyyden edellytyksiä, sanoo kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd). Eduskunta hyväksyi tänään ensi vuoden budjetin lukuisten äänestysten päätteeksi.

Ensi vuoden budjetissa otetaan käyttöön sekä verotuksen sähkövähennys että pienituloisten sähkötuki vastaamaan nouseviin hintoihin. Samoin moniin sosiaalietuuksiin tehdään merkittävät korotukset, minkä lisäksi varhaiskasvatusmaksuja alennetaan. – Kaikki nämä toimet auttavat erityisesti lapsiperheitä vaikeassa tilanteessa, Koskinen sanoo.

Akuuttiin tilanteeseen vastaamisen lisäksi meidän tulee myös katsoa pidemmälle ja vahvistaa tulevaa kasvua. Budjetissa olevat merkittävät panostukset koulutuksen, tutkimuksen ja tuotekehityksen vahvistamiseen luovat pohjaa tulevalle kasvulle sekä koulutetun työvoiman saannille.

– Nämä ovat välttämättömiä panostuksia, jotta olemme jatkossa täysin voimin mukana kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa, Koskinen jatkaa. – Samoin osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen on ensiarvoisen tärkeässä asemassa monien kotimaisten yritysten laajentumisen turvaamisessa. 

Koronapandemia ja turvallisuuspoliittinen tilanne ovat vaatineet viime aikoina mittavia julkisia menoja ja kohonnut julkinen velka on herättänyt laajalti huolta. Sosialidemokraatit suhtautuvat velkaan vakavasti, mutta summittaisia leikkauslistoja ja talouden äkkijarrutusta emme sen sijaan kaipaa.

– Julkisen talouden vakautus tulee tehdä useamman vaalikauden ohjelmalla, jossa huomioidaan niin työllisyyden ja kasvun vahvistaminen, veropohjan tiivistäminen kuin mahdolliset menosopeutuksetkin. Sopeutustoimia ei kuitenkaan tule tehdä hyvinvointivaltion ytimestä kuten koulutuksesta, terveydenhuollosta tai sosiaaliturvasta. Tämä ei olisi oikeudenmukaista politiikkaa eikä vahvistaisi talouttamme, Koskinen päättää.   

Lähteet: SDP Eduskunta / STT
Kuva: Jukka-Pekka Flander


Muuta luettavaa muualta

Google Pay -mobiilimaksaminen on helppoa ja nopea tapa maksaa

Google Pay maksaminen on helppoa ja kätevää, kun haluat maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa nopeasti ja vaivatta.

Vastaa