SDP:n Mika Kari vaatii poliisin resurssien turvaamista lisäbudjetilla, myös politiikan tulee uudistua

SDP:n kansanedustaja Mika Kari vaatii hallitusta korjaamaan poliisin resurssien alijäämäisyyden tulevan vuoden budjetissa välittömästi lisäbudjetilla.

– Hallitusohjelmaan kirjatun poliisien määrän lisäämisen ja poliisin toiminnan ennakoitavuuden turvaamiseksi hallituksen on välttämätöntä korjata budjettirahoituksen epäsuhta viipymättä lisäbudjetilla. Vain tätä kautta voidaan saada ajoissa takeet resurssien riittävyydestä ensi vuonna ja sen myötä uhka poliisien irtisanomisista tai lomautuksista väistyy.

– Poliisin rahojen alijäämäisyys on jälleen kerran osoittanut sen, että sisäministerin salkun on välttämätöntä olla jatkossa pääministeri- tai valtiovarainministeripuolueen hoidettavana. Vain tällä tavalla poliittinen paine turvallisuustyön resurssien riittävyyteen kohdistuu suoraan pääministerin tai valtiovarainministerin salkkuun. Tämä ei ole kritiikkiä tämänhetkisen tai aiempien sisäministerien suuntaan, vaan vakava toive poliittisen johtajuuden vahvistamisesta sisäisen turvallisuuden viranomaisten resursoinnissa.  

– Sisäministerin salkun antaminen pienemmän hallituspuolueen ministerille ylläpitää nyt samankaltaista ongelmaa, joka nähtiin myös esimerkiksi pääministeri Kataisen (kok.) hallituksen aikana. Tuolloin kristillisdemokraattien sisäministerin vahtivuorolla jouduttiin tilanteeseen, joka johti liikkuvan poliisin lakkauttamiseen ja tiivistyi poliisin hyvin poikkeukselliseen suurmielenosoitukseen teemalla: ”meitä on liian vähän”.

– Poliisi kuten kaikki muutkin julkisen sektorin työntekijät ansaitsevat reilut edellytykset työtehtäviensä hoitamiseen. Toimintaedellytykset on kyettävä turvaamaan pitkäjänteisesti, jotta toiminnan normaali suunnittelu ja kehittäminen ovat mahdollisia. Tempoileva veivaus poliisin rahoilla ei ole kenenkään etu ja siksi sille on saatava piste.

Lähde: STT Info

Vastaa