Suomalaiset poliitikot

Lähestymme taas seuraavia vaaleja, ensi vuoden kunnallisvaaleja. Televisiossa on tähän mennessä aktivoitunut vain Perussuomalaiset, muiden vielä miettiessä omaa lähtöasetelmaansa. Tosiasia on kuitenkin, että jokainen itseään kunnioittava puolue pyrkii saamaan kevään vaaleihin täydet listat jokaiselle vaalialueelle, jokaiseen kuntaan. Miten sosiaalidemokraatit pärjäävät, nouseeko Keskusta, entä Vihreät, Kokoomus, RKP ja Kristillisdemokraatit ja muut? Tämäkin sivusto tarjoilee jokaiselle puolueelle puolueettoman kanavan tulla esille, mutta kuinka moni puolue ja millä painotuksella uskaltaa lähteä tällaiselle alustalle toisten puolueiden rinnalle esille?

Meillä on ylläpidossa myös yksi paikallinen vaali sivusto Lohjalla, jossa tilanne saattaa olla aivan samanlainen. Viime kunnallisvaaleja varten alun perin avattu sivusto keräsi ensimmäisellä kerralla mukaansa vain muutaman silloisen ehdokkaan mielipiteineen, joten vuosi 2021 tulee olemaan mielenkiintoinen sekä paikallisella tasolla, että Suomen politiikan tasolla.

Siinä missä poliittiset päätökset ovat nyt osittain jäissä odottelemassa vaalikampanjoita, niin goslotty.com tarjoilee pelejään suomalaisille jo tänään. Yhdellä poliittisella päätöksellä valtio saisi heiltäkin tuloja sekä verojen että lisenssien muodossa, jos vain Suomi seuraisi muun Euroopan esimerkkiä. Päätös on kuitenkin mahdollinen poliittinen itsemurha sillä yksinkertainen muutos tekisi mahdollisesti suuren muutoksen suomalaiseen yhdistysrahoituskenttään – ei välttämättä, mutta mahdollisesti. Lähes vuosisatainen perinne on rakentanut Suomeen yhdistys- ja hankerahoituksen verkoston, jonka keskiössä ovat suomalaisten rahapelaajien tappiot, joilla kustannetaan monia ”rahakkaiden” suomalaisten harrastuksia. Kuitenkin useampien tutkimusten mukaan, ne ovat nimenomaan vähemmän ansaitsevia, jotka pelaavat enemmän ja joilla on mahdollisuus ajautua myös ongelmapelaajiksi.

Kevät 2021

Kevään poliittiseen kuvaan tulee vaikuttamaan koko tämän vuosi ja varsinkin vielä tuleva syksy. Taloudelliset valmiudet yrityselämässä toimia Suomessa ovat jo kevään jäljiltä joillakin aloilla todella tiukat ja huonolla hallinnollisella järjestelyllä ja väärillä päätöksillä saadaan pahimmillaan vielä aikaiseksi entistä huonompi tilanne.

Vuotta 2020 odotettiin digiliiketoiminnan virstanpylvääksi. Sitä se on ollutkin, mutta hieman eri tavalla kuin alun perin ajateltiin. Monet liiketoiminnot ovat joutuneet pakostakin kehittämään omia toimintojaan digisti, mutta onko esimerkiksi politiikka tehnyt näin? Mitä muutoksia ovat suomalaiset puolueet tehneet omassa toiminnassaan?

Ps. täältä pääset tsekkaamaan kevään kuntavaalien aikataulut!

Suomalaisuus versus eurooppalaisuus

Siinä missä meillä täällä Suomessa ollaan totuttu pitämään turvavälit toisiin ihmisiin jo aiemmin, se kuuluu tapoihimme, olemme olleet onnekkaita verrattuna eteläeurooppalaisiin. Eteläeurooppalaisten läheinen koskettelu ja halaaminen ei ollut hyväksi tänä vuonna, mutta eteläeurooppalainen aktiivinen puhuminen ja esiintyminen voisi tietyin osin olla tervetullutta myös suomalaiseen politiikkaan. Yleisesti ottaen suomalainen politiikka on aika tylsää ja hidasta seurattavaa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, joten ei ihme, että nuoret suomalaiset aikuiset eivät ole erityisemmin kiinnostuneita politiikasta. Samalla menneiden vuosikymmenien trendi oman itsensä kehittämisestä ja edellä nostamisesta, on ajanut ohi yhdessä toimimisen ja yhteisöllisyyden. Poliittinen toiminta on kuitenkin sitä yhteisöllisyyttä ja tavallaan oman itsensä laittamista tiettyyn muottiin.

Vuoden 2021 vaaliteemat

Jokaisessa kunnallisvaalissa on yksi vaaliteema aina ylitse muiden ja se on talous. Talousteeman alle mahtuvat sitten lähes kaikki muut. Mutta pitäisikö nyt kevään vaaleissa nostaa teemaksi myös suomalaiset kunnat 2030-luvulla, olisiko nyt aika oikeasti alkaa miettiä niitä keinoja, joita vaaditaan kuntien viemiseksi tulevalle vuosikymmenelle, ja mitä se tarkoittaa esimerkiksi kuntien omassa toiminnassa?

2019 HS kirjoitti että suomalaisille tärkein teema eduskuntavaaleissa oli terveydenhuolto, onko näin myös kevään kunnallisvaaleissa?

Kunnilla on Suomessa alueellinen itsehallinta ja laki antaa itseasiassa kunnille paljonkin mahdollisuuksia kehittää omia toimintoja, tai kunnan elinkelpoisuutta. Se ei tarkoita, että kunta itse alkaisi operaattoriksi, mutta nyt on aika alkaa rakentaa niitä rakenteita, joilla mahdollistetaan suomalainen hyvinvointiyhteiskunta vielä tulevaisuudessakin. Se vaatii täysin uusia konsepteja, uusia ajatusmalleja – nyt ei riitä uudet johtamismallit, nyt tarvitaan paljon enemmän tai rahat loppuvat kesken.

Vastaa