Suomen lainamarkkinat

Suomalaiset lainamarkkinat ovat laajentuneet ja monipuolistuneet sekä lakimuutosten, että ennenkaikkea teknisen kehityksen aikaansaamana. Kaukana ovat historiassa jo ne ajat, kun lainan tarvitsevan piti soittaa tai erikseen käydä pankissa sopimassa ajasta, koska pankkiin voisi mennä neuvottelemaan mahdollisesta lainasta. Tai sen lisäksi, piti vielä yleisesti odottaa jopa viikkoja ennenkuin lainansaannista sai mitään päätöstä. Senkin jälkeen piti vielä mennä pankkiin allekirjoittamaan lainapaperit ennen kuin rahat olivat omalla tilillä. Tästä useamman pankkikonttorilla käynti kerran prosessista ollaan päästy nykyaikaan.

Nyt 2020-luvulla jokainen suomalainen aikuinen ihminen voi mennä vaikka lainaa.net sivulle ja tehdä itse oman lainahakemuksensa online, ja saada yhdellä hakemuksella useamman lainoittajan tarjouksen lähes samantien, minuuteissa. Tämän jälkeen hakija voi rauhassa vertailla saamiaan tarjouksia, ja olla vaikka hyväksymättä niistä yhtään sillä kertaa. Jos hän kuitenkin päättää hyväksyä lainatarjouksen, voi rahat olla hänen tilillään vielä saman päivän aikana. Ja koko prosessi ei vaadi hänen käymistään missään, kaikki tapahtuu online.

Turvallisesti mutta joustavasti

Turvallisuuskaan ei ole netin ja mobiilikäytön kautta varsinaisesti huonontunut. Kuten ennen, suurin riski on käyttäjä itse, joka voi antaa omat pankkitunnuksensa eteenpäin tuntemattomille, tai nostaa automaatilta rahat ja menettää ne. Itse lainanhakeminen tai pankissa asiointi mobiilisti tai kotikoneelta on tietoteknisesti turvallista, mutta nykyään pitää ihmisten olla erityisen tarkkana kaikesta siitä, mihin he klikkaavat esimerkiksi sähköpostinsa tai puhelimeen tulleiden viestien kautta.

Tekniikka on tuonut joustavuutta lainamarkkinoille niin näiden uusien lainoittajien kuin myös perinteisten pankkienkin osalta, eikä asiakkaiden tarvitse enää pankkiinkaan välttämättä mennä lainaneuvotteluja varten, vaan pankitkin ovat pitkälti siirtyneet jo nettineuvotteluihin. Tämän ovat saaneet todistaa lähes kaikkien paikkakuntien asiakkaat pankkien vähentäessä palveluitaan ja sulkiessaan konttoreitaan. Suomalaiset ovat olleet totutettuja siihen, että jokaisella paikkakunnalla on useampia pankkikonttoreita, ja kun nyt on alkanut käydä niin, että varsinki syrjemmässä olevat konttorit ovat suljettu tai ainakin aukioloaikoja hurjasti vähennetty, on asiakkaiden ollut pakko siirtyä nettiasiakkaiksi. Mobiilissa vain tapahtuu samalla se, että kaikki palvelut, myös lainaa.net tyyppiset lainanhakusivustot ovat yhtä nopeasti saatavilla kuin pankkien palvelut – ja tosiasia on, että pankista asiakas saa yhden tarjouksen, mutta lainanhakusivustolta asiakas saa yleensä useamman tarjouksen eri toimittajilta.

Omasta taloudesta huolehtiminen

Jokaiselle taloudelle tulee elämässä tilanteita, joihin ei voi varautua. Ne saattavat tulla onnettomuuden kautta, tai vain siksi että tuotteet tai peräti talon ikä alkaa olla siinä vaiheessa, että on remontin tai uuden hankkimisen aika, eikä jokaisella ole sellaista varallisuutta, että taloremontti tai uusi laite voitaisiin täysin omin säästöin kustantaa, ja siksi meillä on monipuolisesti toimivat lainamarkkinat, joista työssäkäyvä suomalainen kyllä saa rahoituksen.

Siinä vaiheessa kun on sitten hakemassa sitä lainaa, on hyvä hieman selvittää omaa taloutta. Omat tulot ja kulut on hyvä listata, jotta saa itselleen selvyyden, kuinka paljon voi esimerkiksi kuukaudessa maksaa lainaeriä, tai esimerkiksi kuinka paljon voi laittaa sivuun säästöihin!

Vaikka tekniikka antaa meille entistä helpommin selvyyden myös taloutemme kuluihin esimerkiksi puhelimen sovellusten kautta päivittäistavaroihin ja vastaaviin, on hyvä käyttää kuukausi omien kulujen seurantaan. Näin ei jää yksikään kuukausittainen maksuerä tai kulu merkkaamatta ja saat hyvän selvyyden, mihin ne tulot valuvat. Totta kai jokainen kuukausi on erilainen, mutta pienellä seurannalla saat hyvän käsityksen kuluista. Keskimäärin Suomessa suurin kuluerä on oma asunto, toisena tulee useilla perus eläminen eli ruoka, ja sitten työmatkakulut ja näiden lisäksi ovat sitten kaikki osa-maksut, harrastukset yms. Jos laskelma sitten näyttää, että kuluja on enemmän kuin tuloja, on kaksi vaihtoehtoa:

  • hankkia lisää tuloja
  • vähentää kulutusta säästämällä ja karsimalla

Esimerkiksi ruokakuiluissa on mahdollista säästää etukäteisuunnittelulla.

Monesti kuitenkin se laina on ratkaisu yllättäviin menoihin, mutta suosittelemme jokaiselle myös välillä oman talouden tarkistamista tällaisellä kuukauden seurannalla. Se myös auttaa päättämään ja selvittämään, kuinka paljon on esimerkiksi varaa maksaa remonttilainaa takaisin kuukausittain. Lainanottamisessa pitää aina muistaa myös se, että laina pitää maksaa takaisin suunnitelman mukaisesti.

Vastaa