Syksyn pimeät ja talven kaamos

Kesän aurinko ja valo alkaa jäädä vähitellen taakse ja on aika valmistautua pitkään talveen. Vaikka talvi ei välttämättä ole kylmä, tuo se tullessaan koleuden ja pimeyden ja varsinkin se pimeys vaikuttaa meihin suomalaisiin. On siis hyvä tehdä asialle jotain, eikä nyt ole kyse politiikasta vaan poliitikkojen omasta psyykkeestä ja hyvinvoinnista. Tässä siis muutama vinkki, miten pidät mielesi kunnossa talvella ja stressin alaisena toimiessa.

Luontaistuotteet ja kehomme

Talvella auringonvalo vähenee ihan siitä syystä, että asumme täällä pohjoisessa ja maapallon asento nyt sattuu olemaan meitä ”vastaan”, joten meidän on entistä tärkeämpi käyttää lisäravinteita saadaksemme kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet käyttöömme. Tulemme kyllä toimeen ilman niitäkin, mutta jos ravitsemme kehoamme paremmin, toimimme paremmin.

Esimerkiksi trendituote CBD ja sen erilaiset valmisteet voivat tuoda apua ahdistuneisuuteen ja univaikeuksiin ja muihinkin kehon häiriötiloihin. Mutta aivan kuten monet muutkin luontaistuotteet, niiden vaikutusta ei ole todennettu pitkillä kliinisillä testeillä ja vaikutukse vaihtelevat kehosta ja ajasta toiseen. Mutta jos nuo tuotteet kiinnostavat, klikkaa tästä lisätietoihin.

Terveys ei tietenkään ole minkäään yksittäisen vita­miinin varassa. Tärkeintä on miettiä omaa ravitsemusta kokonaisuutena, ja samalla myös omia elintapoja.

Ja jos olet vegaanisella ruokavaliolla, on syytä ottaa lisäksi B12-vitamiinilisiä, koska niitä saa vain eläinkunnan tuotteista. D-vitamiinia on hyvä ottaa, koska se tehostaa kalsiumin imeytymistä ja ylläpitää vastustuskykyä ja hyväksi myös verenpaineen ja sokerin säätelyssä kehossamme. Myös C-vitamiini ja folaatti sekä Omega-3 rasvahapot ovat ainesosia, joiden saanti kannattaa varmistaa.

Uni ja juominen

Väheksymme turhaan vettä. Elimistömme tarvitsee päivittäin nesteitä, ja yleisesti ottaen juomme liian vähän päivässä. Vesi on paras neste, ja meillä täällä Suomessa on asiat niin hyvin, että voimme juoda puhdasta vettä suoraan kraanasta! Luonnollisen veden tarve on 1–2 litraa vuorokaudessa. Se voi kasvaa, jos harrastaa runsasta hikoilua aiheuttavaa liikuntaa.

Untakin me tarvitsemme kaikki. Mutta meillä voi olla univaikeuksia sairauksien tai stressin vuoksi, joten uneen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä mikäli nukut pitkään huonosti, alkaa se vaikuttaa kokonaishyvinvointiisi merkittävästi.

Unen tarve on yksilöllistä. Tyypillisesti aikuisen ihmisen katsotaan tarvitsevan unta noin 7–9 tuntia vuorokaudessa, mutta tunnetaan myös tapauksia, joissa ihminen tarvitsee unta selvästi enemmän tai vähemmän.

National Sleep Foundation -säätiön tutkijat ovat tutkineet ihmisen unentarpeita elämän eri vaiheissa. Nuorella aikuisella unen tarve vaihteli 6-11 tunnin välissä, ja samoin aikuisilla 26-64 oli eroa vain yksi tunti vähemmän maksimitunneissa. Vasta yli 65 vuotiailla unentarve muuttui selkeästi ja minimitunnis olivat viisi ja maksimitunnit 9 tuntia yössä. Jos tykkäät nukkua päivänokosia, kannattaa muistaa, että nokosit pitäisi pitää oikeasti lyhyinä, muuten ne haittaavat luontaista työuntamme.

Tutkimuksen mukaan iltapäivänokoset on tehokkaampaa kuin kuppi kahvia, silloin kuin pitää ne nokoset 10-15 minuutin pituisina. Nokosten vaikutus kestää pitempään kuin kofeiinin, eikä se lopu yhtä jyrkästi.

Muista syöminen

Helposti kerromme, että meillä ei ollut aikaa syödä tai emme ole tottuneita oikeaan ruokarytmiin. Tosiasia on, että me itse säätelemme omaa päivärytmiämme ja päätämme mitä teemme missäkin vaiheessa. Jos oikeasti asetamme oman kehomme prioriteetti listan ykköseksi, on meillä aikaa hoitaa myös kehomme ravitseminen.

Tärkeintä ei ole niinkään seurata jokaista purupalaa kaloreiden mukaan, vaan pitää ruokavalio monipuolisena ja ennenkaikkea rytmitettynä. Olisi hyvä jos söisimme aamiaisen, lounaan, välipalan, illallisen ja iltapalan, mutta jättäisimme ne ylimääräiset pikkuvälipalat ottamatta. Viisi ruokailukertaa päiväss riittävät ja niille kyllä löytyy aika, jos vain itse niin oikeasti haluaa.

Ota nyt minuutti, ja mieti omaa viikkorytmiäsi, missä kohtaa sinulla on parannettavaa omissa tavoissasi? Ja huomio! Emme ottaneet tällä kertaa ollenkaan huomioon liikuntaa…. mitä jo pieni kävely ulkona puistossa saakaan aikaiseksi, kokeile vaikka!

Vastaa