Kuka on tuntematon ministeri Thomas Blomqvist?

Harva tunnistaa pelkän kuvan perusteella pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistia. Tammikuussa 2021 Ilta-Sanomien tekemässä testissä vain 39 % lukijoista tunnisti Blomqvistin Marinin hallituksen ministeriksi. Blomqvistin kiinnostus yhteiskunnalliseen toimintaan heräsi kuitenkin kuntapolitiikan kautta. Hän on toiminut esimerkiksi Tammisaaren ja Raaseporin kaupunginvaltuustossa puheenjohtajana, suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtajana sekä Uudenmaan liiton maakuntahallituksessa. Kansanedustajaksi Blomqvist on valittu ensimmäisen kerran vuonna 2007.

Blomqvist on työskennellyt eduskunnassa laajasti eri alojen parissa. RKP:ssä Blomqvist on ollut mm. puoluevaltuuston puheenjohtajana ja puolueen varapuheenjohtajana. Lisäksi hän on toiminut Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Näiden ohella Blomqvist on ollut ruotsinkielisten maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton valtuuston puheenjohtaja sekä hallituksen jäsen.

Perhe-elämää

Blomqvist on syntynyt Tammisaaressa vuonna 1965 ja hän on naimisissa Maria Blomqvistin kanssa. Heillä on kolme lasta. Blomqvist valmistui ylioppilaaksi Ekenäs gymnasiumista vuonna 1984. Valmistumisen jälkeen hän muutti Helsinkiin opiskelemaan maa- ja metsätaloustieteitä, muttei valmistunut yliopistosta. Vuonna 1992 alkoi Blomqvistin ura maanviljelijänä sekä yrittäjänä. Uutena isäntänä hän siirtyi siantuotannosta viljelemään viljaa ja sokerijuurikkaita. Blomqvist on myös metsänomistaja ja hän sanookin, että metsät ovat Suomen tärkein luonnonvara.

– Metsäala työllistää ja tuottaa merkittäviä vientituloja. Hyvin hoidettu ja kasvava metsä myös hillitsee ilmastonmuutosta, Blomqvist on kertonut.

Lapsena Blomqvist kävi isänsä kanssa hiihtämässä ja kun ei pysynyt perässä, hän alkoi itkeä. Blomqvist sisuuntui ja alkoi treenata. Hiihdossa kiehtoo sen monipuolisuus ja vaativuus. Laji vaatii kestävyyttä, nopeutta, koordinaatiokykyä, rytmitajua ja voimien optimointia. Lapsuuden ystävän mukaan Blomqvist on erittäin kilpailuhenkinen ihminen ja inhoaa häviämistä.

Parin vuoden takaisessa kolumnissaan Blomqvist kertoo, että isyys on ollut hänen elämänsä tärkeimpiä tehtäviä. Lapset, myös jo aikuistuneet lapset, ovat yhä tärkeä osa elämää. Blomqvist osallistui aiemmin Pohjoismaiden ministerineuvoston tilaisuuteen, jossa julkaistiin raportti ”State of Nordic Fathers”. Raportissa vertaillaan pohjoismaisten isien rooleja sekä käsitellään asenteita ja poliittisia päätöksiä sekä niiden vaikutuksia. Raportissa korostetaan tasa-arvoista perhevapaajärjestelmää. Perhevapailla tulisi tukea koko perhettä lapsen syntymän jälkeen. Molemmilla läsnä olevilla vanhemmilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet perhe-elämään ja vanhemmuuteen.

Blomqvist kannustaa kaikkia isiä käyttämään hyväkseen mahdollisuutta olla kotona lasten kanssa. – En mistään hinnasta vaihtaisi pois sitä aikaa, jonka vietin lasteni kanssa. Se oli arvokasta aikaa, hän sanoo kolumnissaan.

Tasa-arvon puolesta

Tasa-arvon ministerinä Blomqvist sanoo, ettei Suomessa ole tilaa rasismille tai naisvihalle. Hän vaatii miehiltä aktiivisempaa roolia tasa-arvotyössä. Blomqvist toteaa, että sukupuolten välisen tasa-arvon tulee toteutua kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

– Tasa-arvoa ei saa ikinä ottaa itsestäänselvyytenä. Kehityssuunta kääntyy, jollei ole aktiivista tasa-arvon edistämistä, hän lisää. Tasa-arvoisen ja menestyvän yhteiskunnan perustana on maksuton ja laadukas koulutus. Koulutukselle on taattava riittävät resurssit.

Pari vuotta sitten yhdenvertaisuusvaltuutettu teki kyselyn, jossa ilmeni, että afrikkalaistaustaiset kokevat syrjintää työnhaussa ja kouluttautumisessa.

– Tietysti olemme tienneet, että tasa-arvotyö ja taistelu rasismia vastaan on vielä kesken, on Blomqvist kommentoinut. – Meidän täytyy jaksaa tehdä tätä työtä edelleen.

Kuten Henriksson, myös Blomqvist kannattaa niin sanottua pakkoruotsia. Hänen mukaansa ruotsin kielen asemaa on puolustettava ja ruotsinkielisten kielellisten oikeuksien toteutuminen pitää varmistaa.

– Hoitoa ja hoivaa on saatava molemmilla kielillä. Yksilön tarpeet ovat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lähtökohta, kertoo Blomqvist nettisivuillaan.

Lähteet:

Ministerit (valtioneuvosto.fi)
Tärkeät kysymykset – Thomas Blomqvist
Kohukirja sai ministeri Blomqvistin reagoimaan voimakkaasti – vaatii miehiltä aktiivisempaa roolia tasa-arvotyössä: ”Suomessa ei ole tilaa rasismille tai naisvihalle” – MTVuutiset.fi
Ministeri Blomqvist: Isät – olkaa osa lastenne arkea – Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)

Vastaa