Wickström: Koulutusseteli syrjäytymisen ehkäisemiseksi

– Kaikilla nuorilla tulisi olla hyvät edellytykset päästä opiskelemaan ja työelämään. 
Näin sanoi RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström kun hän osallistui Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin perjantain keskusteluun nuorten syrjäytymisestä koronakriisin aikana.

Koronakriisillä on ollut ja tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia koko yhteiskunnalle ja erityisesti vaikutukset näkyvät lasten ja nuorten elämässä. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta vaikutukset olisivat mahdollisimman lyhytkestoisia. Lasten ja nuorten hyvinvointi ja tulevaisuus ovat huonoja säästökohteita, sillä jokainen syrjäytynyt nuori on paitsi henkilökohtainen tragedia, myös suuri kustannus yhteiskunnalle.

– Koronakriisin myötä tullut työttömyys on iskenyt erityisesti nuoriin. Nuorten pitäisi päästä helposti kiinni työelämään opiskelun jälkeen ja siksi tarvitaan määrätietoisia toimia, Wickström sanoo.

Työllisyystoimien lisäksi on myös panostettava osaamiseen ja koulutustason nostamiseen. Wickström painottaa, että korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen on hyvä ratkaisu tässä tilanteessa, ja meidän on varmistettava, että nuoret saavat tarvittavan tuen opiskeluun ja että heillä on edellytykset selviytyä opinnoista määräajassa.

– Korkea koulutustaso, mahdollisuus vahvistaa osaamista koko työuran aikana ja opiskeluaikana saatu työkokemus ovat avainasemassa syrjäytymisen ehkäisemisessä myöhäisemmässä vaiheessa. Me haluamme siksi luoda koulutussetelin, jotta osaamista on mahdollista kehittää myös myöhemmin, Wickström sanoo.

Wickström korostaa myös että opiskeluaikana saatu työkokemus on arvokasta työuran alkua ajatellen, ja siksi opintotuen tulorajoja on korotettava. 

Vastaa