Antti Kaikkosen ura on täynnä kohuja ja julkisuutta

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on ollut tiuhaan lehtien ja muiden uutisten otsikoissa vireillä olevan Suomen Nato-jäsenyyden takia. Osa taas saattaa muistaa hänet 14 vuoden takaa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta, jossa hän sai lisänimen “Kanki-Kaikkonen”. Tanssiparinsa kanssa Kaikkonen sai useassa lähetyksessä tuomareilta huonot pisteet, mutta yleisöäänien avulla hän pysyi kuitenkin pitkään mukana ja sijoittui lopulta neljänneksi.

Poliittisen tanssin Kaikkonen aloitti vuonna 2003 päästyään kansanedustajaksi Uudenmaan vaalipiiristä. Eduskunnan uran aikana hän on ollut suuren valiokunnan varapuheenjohtajana sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Vuosina 2016–2019 Kaikkonen oli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hän on Suomen 56. puolustusministeri ja toiminut virassa niin Antti Rinteen kuin nykyisen Sanna Marinin hallituksissa.

Naton suhteen Kaikkonen on sanonut, että Suomella ei ole rajoituksia Nato-jäsenyydelleen. Hänen mukaansa hyväksymme sen, että Natolla on ydinasesateenvarjo ja Naton ydinasepolitiikan jäseneksi liittyessämme. Kuitenkaan Naton puolelta ei tyrkytetä Suomeen eikä Ruotsiin ydinaseita, eikä tähän ole tulossa muutosta.

Kolmas kerta toden sanoo

Kaikkonen syntyi Turussa vuonna 1974. Hän oli 6-vuotias, kun vanhemmat ostivat uuden kodin Tuusulan Hyrylästä. Pikkupoikana hän oli jo, mutta ujous karisi vähitellen pois. Kaveriporukassa hän oli aktiivinen ja usein se, joka kutsui kaverit koolle. Kaikkonen muistaa, että koulun jälkeen syötiin usein naapurin tädillä, joka piti häntä ja veljeä silmässä vanhempien ollessa vielä töissä.

– Pikkuveljen kanssa nahistelin, mutta muuten olemme tulleet aina hyvin juttuun, hän on kertonut lehtihaastattelussa. Ylioppilaaksi Kaikkonen valmistui Keravan lukiosta vuonna 1993 ja suoritti valtiotieteen kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa vuonna 2014.

Poliittisen uransa ohella Kaikkonen on työskennellyt opettajana ja toimittajana. Harrastuksiin kuuluu jalkapallo, sähly ja kuntoilu sekä kirjallisuus ja muu kulttuuri. Varusmiespalveluksensa Kaikkonen suoritti Helsingin ilmatorjuntarykmentissä Hyrylässä ja hän on sotilasarvoltaan reservin kapteeni.

Kaikkonen avioitui ensimmäisen kerran vuonna 2000 lääketieteen lisensiaatti Johanna Isomäen kanssa. Eron jälkeen hän kihlautui Hämeen vaalipiirin sosiaalidemokraattisen kansanedustaja Satu Taiveahon kanssa kesäkuussa 2006. Mentyään naimisiin, he kertoivat avoimesti, etteivät olleet kykeneviä saamaan yhteistä lasta. Pari yritti adoptoida lapsen Etelä-Afrikasta, mutta kolme vuotta kestänyt hanke kaatui Kaikkosen rikosepäilyihin. Sen sijaan he toimivat kahden lapsen sijaisvanhempina.

Syyskuussa 2018 pari erosi ja Kaikkonen kihlautui kolmannen kerran helmikuussa 2020 ja avioitui elokuussa 2021 kauppapolitiikan asiantuntijan, valtiotieteen maisteri Jannika Rannan kanssa. Pariskunnan ensimmäinen poika syntyi kesällä 2020 ja pikkuveli kesällä 2022.

Vaalirahakohu kävi kalliiksi

Kaikkonen on ollut Tuusulan kunnanvaltuuston jäsen vuodesta 1996 lähtien. Muita luottamustehtäviä on ollut esimerkiksi Suomen 4H-liiton valtuuskunnassa, HOK-Elannon edustajistossa, Sitran hallintoneuvostossa ja Suomen Pankin pankkivaltuustossa.

Kaikkonen sai aikaiseksi vaalirahakohun vuonna 2009. Kävi ilmi, että Nuorisosäätiö oli jakanut Kaikkoselle vaalitukirahaa kunta-, eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa. Kaikkonen oli ollut säätiön hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2003. Tämä lisäksi rahoitusta oli annettu myös Matti Vanhasen presidentinvaalikampanjalle. Vaalirahakohun takia Kaikkonen jätti puheenjohtajuuden ja jäi vain Nuorisosäätiön hallituksen jäseneksi. Tammikuussa 2012 alkaneessa oikeudenkäynnissä syyttäjä vaati Kaikkoselle vankeutta.

Vuosi myöhemmin Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kaikkosen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä. Kaikkonen ei valittanut tuomiosta.

– Oma kuppi on aika täynnä tätä aihetta. Mielellään tämän jo jättäisi taakse, Kaikkonen kertoi tuolloin ja oli surullinen maaliviivoilla keskeytetystä adoptioprosessistaan silloisen puolisonsa kanssa.

Muutama vuosi sitten rikosoikeuden professori kertoi lehtihaastattelussa, että hänen mielestään Kaikkonen ei olisi sovelias valtio­­varainministeriksi vanhan tuomionsa takia ja että “sopivuutta muihinkin ministeri­tehtäviin harkittava”. Oikeustieteilijät olivat erimielisiä siitä, miten tulkita perustuslakia asian tiimoilta. Puolustusministeriksi hän kuitenkin kelpasi ja onkin hoitanut virkaansa kiitettävästi Nato-jäsenyyden pyörteissä.

Lähteet:

Ministerit (valtioneuvosto.fi)
Antti Kaikkonen – ANTTI KAIKKONEN
Lapsuudenkoti: Kanki-Kaikkonen diskoili Keravalla – Asuminen – Ilta-Sanomat
Antti Kaikkonen: Suomeen ei tyrkytetä eikä hamuta ydinaseita – Politiikka – Ilta-Sanomat (is.fi)

Yksi kommentti artikkeliin ”Antti Kaikkosen ura on täynnä kohuja ja julkisuutta”

Vastaa