Krista Mikkonen: Pakolaisten perheenyhdistämistä on helpotettava

Eduskunta käsittelee tänään hallituksen esitystä, jonka mukaan Suomesta turvapaikan saaneiden alaikäisten lasten ja nuorten perheenjäsenet voisivat jatkossa saada oleskeluluvan ilman toimeentulovaatimusta, jos muut ehdot täyttyvät. Esitin alun perin toimeentuloedellytyksestä luopumista kaikkien kansainvälistä suojelua saavien perheenkokoajien osalta. Uudistus olisi tärkeä, sillä jokaisella on oikeus perhe-elämään, Mikkonen sanoo.

“Saadakseen perheenjäsenensä Suomeen on Suomessa olevan perheenjäsenen ansaittava säännöllisesti tietyn verran rahaa. Jos perheessä on esimerkiksi kaksi aikuista ja kaksi alaikäistä lasta, verojen jälkeen toimeentuloon vaadittavista tuloista tulee jäädä käteen 2 600 euroa kuukaudessa. Vaatimus riittävästä toimeentulosta lisättiin ulkomaalaislakiin vuonna 2016. Se teki perheen yhdistämisestä monissa tapauksissa kohtuuttoman vaikeaa. Lähes puolet suomalaisista palkansaajista ei saisi perheenjäseniään Suomeen vaadittujen tulojen perusteella”, Mikkonen toteaa.

Mikkonen sanoo Suomessa hylättävän vuosittain noin sadan lapsen perheenyhdistämishakemus, koska heidän Suomessa asuvan vanhempansa tulot eivät ole riittävät.

Eduskunta käy tänään lähetekeskustelua hallituksen esityksestä ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että toimeentuloedellytyksestä luovuttaisiin kansainvälistä suojelua saavien alaikäisten perheenkokoajien kohdalla. Vihreät olisivat olleet valmiita laajempiin muutoksiin”, Mikkonen sanoo.

“Esitin ministerinä alun perin toimeentuloedellytyksestä luopumista kaikkien kansainvälistä suojelua saavien perheenkokoajien osalta. Näiden henkilöiden on jo arvioitu olevan kansainvälisen suojelun tarpeessa, eikä heillä tai heidän perheillään ole mahdollisuuksia turvalliseen perhe-elämään kotimaassaan. Siksi heidän tulisi voida yhdistää perheensä Suomeen. Esitykseni ei valitettavasti saanut riittävästi tukea neuvotteluissa”, Mikkonen jatkaa.

Mikkonen painottaa, että nyt annetulla esityksellä ei päästä vielä kestävään kokonaisratkaisuun, vaikka se onkin askel oikeaan suuntaan. 

“Perheenyhdistämiseen liittyvien epäkohtien ratkaisemiseen onkin palattava jo tulevalla vaalikaudella. Tähän pakottaa toisaalta koko ajan kasvava pakolaisuus, toisaalta globaali kilpailu maahanmuuttajien työpanoksesta”, Mikkonen päättää.

Koko kirjoitus: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/pakolaisten-perheenyhdistamista-on-helpotettava

Lähteet: Vihreät / STT
Kuva: Vihreät


Muuta luettavaa muualta:

Pelaamista ja muuta ajanvietettä aikuisille

Siitä lähtien kun kotitietokoneet ja pelikonsolit tulivat koteihin 80-luvulla, on yleinen asenneilmapiiri pelaamista kohtaa muokkaantunut nykyisenlaiseksi. Nykyään on nimittäin aivan hyväksyttävää aikuisille sekä miehille, että naisille pelata mobiilipelejä, vaikka linja-autopysäkillä, kahvitauolla tai vaikkapa metrossa matkustaessaan. Kaikenlaiset mobiilipelit ovat lisääntyneet, niin kasinopelit kuten vaikkapa ruotsalaisen NetEnt pelistudion suosikit, e-urheilupeli esportal sivustolta kuin muut ajanvietepelit – itseasiassa markkinoilla on jopa omia pelipuhelimiakin jo saatavilla. Yhtä hyvin sitä voi pelata pasianssia tai laittaa bingo kierroksen käyntiin. Ja olet sitten ruotsinkielinen tai suomenkielinen tms, niin omalla kielelläsi pääset pelaamaan aivan yhtä hyvin – esim. Duelzin pelit ovat täysin ruotsin kielelläkin saatavissa. Pelaamistahan voi nykyään mobiilisti harrastaa aivan loistavasti sitten myös lomamatkalla, vaikka siellä Kanariansaaret -kiertomatkalla ensi talvena.

Pelaamisen ohessa ei pidä unohtaa liikuntaa, lue vaikka Sim Liivik ajatuksia. Ja kaiken tekemisen, opiskelun ja mahdollisen itsensäkehittämisen parissa, kannattaa miettiä niitä omia talousasioitakin, ja siinä mielessä pienlaina saattaa olla mielenkiintoinen vaihtoehto. Eihän sitä koskaan tiedä, jos kaiken uuden oppimisen ohessa mieleesi tuleekin tehdä kotiisi retrosisustus. Retro voi tulla vastaan ihan tulevana jouluna, esimerkiksi pakkausmateriaalit – niissä kun alkaa olla vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja jo aivan kotioloissakin. Ps. tiedätkö muuten mikä Budbee on, ja mitä se toi tullessaan Suomeen? Ja muute joulusta puheenollen, mitä jos tänä jouluna teettäisit julisteet omasta kuvasta, tai jopa t-paidan omalla tekstillä ystävällesi? Tai miksei vaikka The Witcher eli noitusin kirjojen ja TV-sarjan innoittamana jotain sinnepäin?

Entäs sitten se turvallisuus ja netissä pelaaminen? Nettiliikenne lienee hyvin suojattua, mutta muuten kannattaa miettiä niitä VPN-ratkaisuja, yritysturvallisuutta ja sitä oman laitteen turvasovelluksia, ovat ne kunnossa, ja ovatko oman laitteesi sovellukset edes ajan tasalla eli päivitettyjä?

Vastaa