Sirpa Paatero sanoo olevansa “varsin tavallinen nainen”

Nyt kuntaministerin virkaa hoitava Sirpa Paatero on ehtinyt vuosien aikana pitää käsissään useampaa ministerin salkkua. SDP:hen hän liittyi jo vuonna 1979, mutta varsinaiseen politiikkaan tuli startti vasta vuoden 2000 kunnallisvaaleissa. – Voin sanoa kasvaneeni sosialidemokraatiksi, Paatero toteaa nettisivuillaan. Tällä hetkellä hän toimii mm. SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtajana, Kotkan kaupunginvaltuustossa, Kymenlaakson maakuntahallituksessa sekä Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajana.

Eduskuntaan Paatero nousi varasijalta vuonna 2006. Hänet valittiin ensin kehitysministeriksi Stubbin hallitukseen ja sitten Rinteen hallituksen kunta- ja omistajaohjausministeriksi 2019. Jälkimmäinen pesti ei mennyt ihan odotetusta, sillä Paatero ilmoitti eropyynnöstä saman vuoden marraskuussa. Pääministeri Antti Rinteen mukaan Paatero ei ollut noudattanut pääministerin ohjeita koskien Postin omistajaohjausta. Paateron eropyyntö ei ehtinyt sen pidemmälle, sillä koko Rinteen hallitus jätti eronpyynnön 3. joulukuuta 2019.

Kaikesta huolimatta Paatero nimettiin jälleen kuntaministeriksi Marinin hallitukseen. Loppupelissä hän selvisi kaaoksesta, jossa Antti Rinne sai lähteä.

Sosiaalidemokraattinen arvopohja

Paatero sanoo olleensa tottunut jo lapsesta saakka siihen, että ympärillä oli paljon ihmisiä. – Joskus olen jopa todennut, että elän ihmisistä, hän kertoo. Yksin oloa on tullut eteen vasta kansanedustaja-aikana Paateron asuessa viikot Helsingissä. Paatero siis asuu viikot Helsingissä ja viikonloput Kotkassa. Sen päälle hän on vielä mukana usein järjestöhommissa. – Sitä osaa enemmän arvostaa aikaa kotona perheen ja ystävien kanssa, Paatero sanoo. Perheen ja suvun lisäksi ystävät ja kaverit pitävät hänet arjessa kiinni.

Kotkasta hän on myös kotoisinkin. Paatero on syntynyt vuonna 1964 Karhulassa, joka on nykyisin osa Kotkaa. Perheeseen kuuluu aviomies sekä kaksi aikuista lasta. Järjestötoiminta eri muodoissa on aina ollut osa Paateron elämää. Hänen vanhempansa ja isovanhempansakin ovat aina vuorollaan olleet mukana järjestöhommissa. Arvopohjaan on perhe vaikuttanut vahvasti. Politiikkaa ei kuitenkaan varsinaisesti kotona käsitelty, mutta Paatero ei tullut edes ajatelleeksi muita vaihtoehtoja. Hän toivoo välittäneensä saman sosialidemokraattisen arvopohjan myös omille lapsilleen.

Ei juuri draamaa

Paatero kokee olevansa varsin tavallinen, aikuinen nainen, jonka elämään ei ole mahtunut kovinkaan paljoa draamaa, eikä hänen maailmansa romutu pienistä asioista. Paatero on kiitollinen, että saa olla niin monessa mukana ja elämään on aina mahtunut paljon. Puheenjohtajan roolin ohella hän osaa kuitenkin nauttia vain mukana olosta vaikkapa tanssitreeneissä. Paatero harrastaa muun muassa lenkkeilyä, tanssimista ja käy välillä teattereissa sekä osallistuu paikallisten yhdistysten toimintaan.

Omiksi toimintatavoikseen Paatero kertoo olevan yhteisten asioiden hoitaminen sekä yhdessä tekeminen. – Haluan tehdä asiat mahdollisimman hyvin. Kaikkeen mihin ryhdyn ja lupaudun, suhtaudun kunnioittavasti ja nöyryydellä, on hän todennut. Paatero kuulemma innostuu helposti uusista asioista ja projekteista, jopa ehkä liiankin helposti. Uudet tehtävät hän kuitenkin ottaa haasteina, jotka antavat lisää virtaa – ei rasitteina. Paikoilleen jääminen tylsistyttää ja lamauttaa nopeasti.

Koronapandemian ollessa pahimmillaan, Paatero kertoi lehtihaastattelussa, että ajaa valtion etätöiden lisäämistä myös koronan jälkeen. Korona-aika on tuonut taitoja etätöiden tekemiseen ja hänestä on selvää, että etätyöskentelyä voidaan hyödyntää aiempaa runsaammin. Lisäksi Paaterosta monipaikkaisuuden edistämiseen tulisi sitoutua. Esimerkiksi kakkosasuntojen rekisteröinti on hyvä lähtökohta asiassa. Monipaikkaisuutta pitäisi tarkastella myös työntekijöiden ja työnantajien näkökulmasta, mitä se tarkoittaa. Tähän kuuluvat esimerkiksi laitteet, sopimukset ja kaikki muu siihen liittyvä.

Venäjän suhteen Paatero on sanonut, ettemme voi olla sinisilmäisiä. Naapurista on tullut arvaamaton, joka ei kunnioita kansainvälisiä sopimuksia, kansainvälistä oikeutta tai toisen valtion itsenäisyyttä. Hänen mukaansa Suomelle olisi tärkeää, että Ruotsi kulkisi sen kanssa samansuuntaisesti.

Lähteet:

Ministerit (valtioneuvosto.fi)
Etusivu – Sirpa Paatero

Sdp:n Paatero avajaispuheessaan: Venäjästä on tullut arvaamaton – Politiikka – Ilta-Sanomat
Kuntaministeri Sirpa Paatero: Monipaikkaisuus vaatii huolellista tarkastelua  | Kuntalehti

Vastaa