Vähemmän tunnettu ministeri Honkonen fanittaa Macronia

Kansanedustajaksi vuonna 2015 noussut Petri Honkonen on Suomen ministereistä sieltä vähemmän tunnetusta päästä. Honkonen on kuitenkin ehtinyt jo paljon mukaan suhteellisen lyhyessä ajassa. Hänet valittiin syyskuussa 2019 Suomen Keskustan varapuheenjohtajaksi ja nimitettiin lopulta myös tiede- ja kulttuuriministeriksi keväällä 2022 Antti Kurvisen siirryttyä maa- ja metsätalousministeriksi. Aloittaessaan kansanedustajana, Honkonen oli eduskunnan pienituloisin uusi kansanedustaja. Hänen ansiotulonsa olivat edellisestä vuodelta vain 10 603 euroa, eikä pääomatuloja ollut. Eduskuntaan Honkonen tuli miltei suoraan opiskeluiden parista.

Tätä ennen Honkosella on riittänyt hommia europarlamenttivaalien ehdokkaana, Suomen keskustan puoluehallituksen jäsenenä ja Keskustan opiskelijaliiton puheenjohtajana sekä Saarijärven kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2013 lähtien. Näiden lisäksi hän on sivistysvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan jäsen, työelämä- ja tasa-arvovaliokunta varajäsen, Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen sekä Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varajäsen.

Macronin fani

Honkonen on syntynyt Pylkönmäellä vuonna 1987. Hän kertoo valintansa kansanedustajaksi olleen hieno hetki. Pienestä kylästä lähtöisin oleva, vaatimattomissa oloissa varttunut nuori opettaja nousi kansanedustajaksi. Honkosen mukaan vielä hienompaa on ollut kansanedustajan tehtävän hoitaminen. Se on vaatinut kovaa perehtymistä asioihin ja oppimista, ihmisten kanssa yhteistyön tekemistä ja yhteydenpitoa.

Ylioppilaaksi Honkonen kirjoitti Saarijärven lukiosta vuonna 2006.

– Olin keskiverto-oppilas, en mikään huippu kuten usein luullaan, hän kertoo nettisivuillaan.

Lukioaikana Honkosella heräsi kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin. Koulutukseltaan Honkonen on historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Hän opiskeli Jyväskylän yliopistossa. Historia on aina ollut hänelle intohimo. Opintojen ohella hän aloitti keskustaopiskelijoiden toiminnassa ja ainejärjestössä Tosine ry:ssä keräten erilaisia luottamustehtäviä. Ennen valmistumista vuonna 2014 Honkonen ehti työskennellä eduskunta-avustajana sekä maaseudun kehittäjänä. Asevelvollisuuden hän suoritti vuonna 2007 Keuruun edesmenneessä pioneerirykmentissä.

Honkonen ihailee Ranskan presidentti Emmanuel Macronia. Keväällä Macron julkaisi somessa vaalivoiton jälkeisen kuvan, jossa hän istuskelee sohvalla hymy kasvoillaan ja paidannapit rennosti avoimena. Honkonen vastasi kuvaan omalla Twitter-päivityksellään, jossa hän onnitteli Macronia vaalivoitosta ranskaksi ja julkaisi kuvasta tekemänsä version. Honkosen tekemä kuvapari levisi Twitterissä.

Tausta opettajana vaikuttaa

Lapsena ja nuorena Honkonen kertoo olleensa aika ujo. Lapsuuden haaveammatti oli maanviljelijä ja maataloustyöt houkuttelivat, mutta hän harkitsi pitkään lukioaikana papin opintoja. Teini-iässä Honkonen innostuin karjanhoitotöistä ja teki vielä opiskeluaikoinaan töitä maatalouslomittajana.

Honkosella on tytär ja koti Kalmarinkylän Villelän sukutilalla. Ministeri, joka tulee kehä kolmosen ulkopuolelta, joutuu olemaan viikot pois läheisten luota ja se on rankkaa.

– Tulen joka viikonloppu kotiin Saarijärvelle ja yritän varata riittävästi aikaa jälkikasvulle, hän toteaa. Tällä hetkellä vapaa-ajalla isossa roolissa on myös metsänhoito. Honkonen jatkaa sukuni pienen metsätilan hoitoa.

– Se on tärkeää vastapainoa työlle, joka on paljolti kokouksia ja sisätyötä, hän lisää.

Korona-aika ja Ukrainan sota ovat vaikuttaneet lasten ja nuorten mielenterveyteen. Nämä asiat tulee Honkosen mukaan ottaa vakavasti. Hänen vastuullaan on nuoriso- ja liikuntapolitiikka ja lisärahoitusta tarvitaan muun muassa harrastusten tukemiseen. Uudistus koulutusjärjestelmään tuo koulupäivän ohelle maksuttoman harrastuksen jokaiselle lapselle ja nuorelle. Se on Honkosesta historiallista. Myös opettajien tulisi jaksaa työssään. Honkosen tausta liittyy kiinnostuksesta opettajien ja oppilaiden asemaan. Hän sanoo, että koulumaailman tuntemus tuo vastuutakin vaikuttaa näihin asioihin.

Honkonen haluasi, että kunnat panostaisivat kirjasto-, museo- ja kulttuuripalveluihin, sillä juurikin kulttuuri- ja museopalvelut rakentavat suomalaista kulttuuria. Hän on myös kannattanut korkeakoulutuksen aloituspaikkojen lisäämistä maakuntayliopistoihin. Uskonnonvapauden suhteen Suomen ilmapiiri on Honkosen “liian tunkkainen”. Vähemmistöllä ei pitäisi olla oikeutta estää toisten perinteiden harjoittamista.

Lähteet:

Petri Honkonen – Kansanedustaja Petri Honkonen ihailee Macronia | Huumori sallittua ministerille | Apu
Petri Honkonen tulot 2014: Näin vähän tienasi pienituloisin uusi kansanedustaja – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Vastaa