SDP:n Aki Linden Perussuomalaisten aluevaaliohjelmasta: ”Ei vakuuta osaamisellaan eikä tavoitteillaan”

Lindenin arvion mukaan Perussuomalaisten hyvinvointialuevaaliohjelma on sekava ja sisäisesti ristiriitainen.

Perussuomalaiset on julkaissut hyvinvointialuevaaliohjelmansa. Ohjelma on sekava ja sisäisesti ristiriitainen. Siinä nostetaan – siis hyvinvointialueen valtuustojen vaaleissa – keskeiseksi tavoitteeksi maahanmuuton jyrkkä vastustaminen ja ilmaston lämpenemisen hidastamistoimenpiteiden kritiikki. Kertooko tämä siitä, että PS:lla ei oikeastaan ole paljonkaan sanottavaa itse hyvinvointialueiden toiminnasta? Niitähän ovat sairaala- ja terveyskeskuspalveluiden sekä ikäihmisten palveluiden sekä lastensuojelun järjestäminen ja kehittäminen. Yleinen ”kansallisuusvaltioajattelu” ei tähän riitä. Ohjelmassa yhtä aikaa vaaditaan lisää rahoitusta julkiseen terveydenhuoltoon ja kritisoidaan rahoituksen kasvua ja vaaditaan ”säästöjä”.

– Vaaliohjelman julkistustilaisuudessa PS korosti voimakkaasti sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat pitää laittaa ”tärkeysjärjestykseen” ja kansalaisille pitää asettaa myös ”velvoitteita, eikä vain oikeuksia, kuten hallitus tekee”. Kyseenalaistetaan myös ”miten laajaan hyvinvointivaltioon meillä on varaa”. Kylmäävältä tuntui ajatus siitä, että terveydenhuollossa pitäisi ”niiden maksaa enemmän, jotka käyttävät palveluita eniten”. Pitäisikö tavallisen keskituloisen kansalaisen alkaa maksaa itse enemmän synnytyksen, aivoverenvuodon, sydäninfarktin tai monivammatapaturman hoitokuluista? Nyt nämä maksetaan yhteisistä verorahoista, jonka kasvua väestön ikääntyessä ja hoitotarpeen kasvaessa PS tuntuu erityisesti kritisoivan. 

– Myös suorastaan virheellisiä laskelmia esitettiin. Tällainen on esimerkiksi väite, että verorasitus kasvaa 1800 eurolla vuodessa veronmaksajaa kohti ”byrokratian lisääntymisen johdosta”. Kyseessä on arvio kuntien ja kuntayhtymien nykyisten sotepalveluiden 21 miljardin euron kustannusten kasvusta vuoteen 2030 mennessä 5–6 miljardilla eurolla. Tämä laskelma ei perustu ”byrokratiaan” vaan hoitotarpeen kasvuun väestön ikääntyessä (1 % vuodessa) ja kustannustason (inflaatio) muutokseen (2 – 2,5 % vuodessa). Tämä kasvupaine on pienempi kuin vastaava toteutunut kasvu 2000-luvulla kuntien vastatessa palveluista. Tämän kaltaista ”huitelua ympäriinsä” PS:n toimesta on enemmänkin esitetty.

– Ohjelma ei vakuuta osaamisellaan eikä tavoitteillaan.

Lähde: STT Info

Vastaa