Puolustusministeri Antti Kaikkonen: Turvallisuus on tärkeÄ

Antti Kaikkonen vieraili lohjalaisia tapaamassa kauppakeskus Lohjantähdessä 17.3.2023

Antti Kaikkonen on 49 -vuotias Suomen Puolustusministeri, joka aloitti kansanedustajan työnsä 2003. Tämän lisäksi hän on myös Tuusulan kunnanvaltuutettu.

Aloittaessani puolustusministerinä arvelin, että isoin asia edessäni tällä vaalikaudella tulee olemaan vanhenevien Hornet-hävittäjien korvaamispäätös. No eihän se ihan niin mennyt, synkkä sota Ukrainassa alkoi ja se vaikutti moneen asiaan. Päädyimme vahvistamaan puolustustamme entisestään ja teimme päätöksen hakea Naton jäsenyyttä. Töitä ja vastuuta on riittänyt, kertoo Antti Kaikkonen menneestä vaalikaudestaan.

Suomen turvallisuus etusijalla

Sinänsä iso päätös se hävittäjäratkaisukin oli. Puolustushallinnon tekemän vertailutyön pohjalta esitin joulukuussa 2021, että valintamme olisi yhdysvaltalainen F-35. Päätös syntyikin lopulta varsin laajassa yhteisymmärryksessä.

Näin jälkikäteen sanoisin, että valinta oli oikea ja myös oikea-aikainen. Nyt sodan alettua puolustustarvikkeiden hinnat ovat olleet nousussa.

Olen myös tyytyväinen siihen, että puolustukseen panostaminen on saanut tukea aika hyvin yli puoluekentän rajojen. Myös suurin osa suomalaista tuntuu tukevan ratkaisujamme. Toivottavasti puolustuksen tärkeys ymmärretään myös jatkossa.

Nyt on tietenkin tärkeää saattaa Nato-prosessi maaliin. Se on työpöydälläni päällimmäisenä näinä aikoina.

Oleellista on, että pidämme Suomen turvassa ja suomalaiset voivat nukkua yönsä rauhassa. Turvallisuus on tärkeintä.

Turvallisuuteen liittyvät niin ulkoinen kuin myös sisäinen turvallisuus

Oma tehtäväni on liittynyt ennen muuta isänmaamme sotilaalliseen turvallisuuteen, mutta turvallisuus on hyvä ymmärtää laajemminkin. Myös sisäinen turvallisuus on tärkeää. Kaduillamme, turuilla, toreilla ja kyläteillä on voitava liikkua rauhassa ja turvallisesti.

Valitettavasti jengiytyminen ja katuväkivalta voivat olla tulevaisuudessa yhä isompi harmi yhteiskunnallemme, jos emme siihen puutu nyt päättäväisesti. Ennaltaehkäisy ja nuorten hyvinvointiin panostaminen on kaikkein tärkeintä. Mutta poliisilla ja viranomaisilla pitää olla resurssit ja keinot puuttua niihin ongelmiin, jotka jo näemme.

Turvallisuutta on myös toimiva yhteiskunta ylipäätään. Se, että varhaiskasvatus ja koulutus on laadukasta, sairaana saa hoitoa ja ikäihmisistä pidetään huolta. Näissä meillä on paljon hyvää, mutta on myös paljon epäkohtia ja parantamisen varaa.

Yritysten kilpailukykyyn ja työllisyyteen tulee
kiinnittää huomiota

Kaiken rahoituskin pitää muistaa. Kaikki lähtee siitä, että yrityksemme pärjäävät ja työikäisillä on töitä. Tähän pitää kiinnittää jatkuvaa huomiota.

Ei tietulleille

Uudellamaalla liikennekysymykset ovat erityisen tärkeitä. En oikein ymmärrä jatkuvaa autoilijoita syyllistävää puhetta.

Joukkoliikenneyhteydet ovat Kehä I:n ulkopuolella aika vaatimattomat. Suurimmalla osalla Uuttamaata todella monelle auto on välttämätön.

Autoa tarvitaan jokapäiväiseen elämiseen. Töihin pitää päästä, palveluihin tai harrastuksiin. Ei autoilua pidä kriminalisoida.

Nykyisillä sodan nostamilla polttoaineen hinnoilla selvää on, ettei kukaan huvikseen autolla ajele, vaan tarpeesta.

Vastustan tietulleja ja ruuhkamaksuja, mitä jotkut päättäjät ja puolueet ovat aina aika ajoin esittämässä ja hamuamassa. Autoilijat maksavat liikkumisestaan muutenkin jo melkoisesti.

Jatkossakin töitä turvallisuuden ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan eteen

Jos tulen valittua eduskuntaan, olen valmis jatkamaan työtä turvallisuutemme puolesta. Myös toimiva ja oikeudenmukainen hyvinvointiyhteiskunta vaatii työnsä.

Virtaa on, ja kokemustakin jo sen verran, että tiedän miten asioihin voi vaikuttaa. Ehkä osaamistakin on jonkun verran kertynyt. Mielelläni jatkan työtä, mutta se on nyt uusmaalaisten äänestäjien käsissä.

www.anttikaikkonen.fi

Vastaa